1) 28 let na scéně

Světová premiéra muzikálu Fantom opery se odehrála poprvé 27. září 1986 v Londýně. V Čechách bude mít premiéru 13. září 2014.

2) Nejdéle hraný muzikál na Broadway

Muzikál měl premiéru 9. ledna 1988 a od té doby je druhým nejhranějším muzikálem v kuse (světový rekord drží Bídníci)

3) Investice

Autor české verze muzikálu producent František Janeček investoval do svého díla na 50 milionů korun. Jedná se o jeho nejnákladnější projekt a celkově o vůbec největší muzikál, jaký byl dosud v naší zemi uveden.

4) Podzemní jezero pod operou

Námět na původní dílo vznikl díky „skutečnému“ příběhu znetvořeného chlapce Erika, který se podílí na výstavbě budovy Opery Garnier v Paříži. Erik usilovně pracuje až dvanáct hodin denně, jenže nikdo neví, že si hluboko v podzemí buduje svoje tajné příbytky a skrýše, v nichž se pak schovává před lidmi. Pod základy Opery Garnier se dodnes doopravdy skrývá podzemní jezero!

5) Podzemní skrýše

Budova opery je neskutečně rozlehlá, plná nejrůznějších zákoutí, chodbiček a schodišť. Není divu, že si Erik, později přezdívaný Fantom, vybudoval své tajné pokoje právě ve zdech tohoto překrásného stavení.

6) Spadlý křišťálový lustr

Součástí děje je i neštěstí, které potká primadonu Carlottu. Během jejího účinkování ztratí hlas, oběsí se kulisář, spadne lustr a divadlo následně vyhoří. Ve skutečnosti slavný lustr v Opeře Garnier skutečně spadl. Stalo se to roku 1896, kdy sedmitunový křišťálový lustr zabil jednu ženu a spoustu diváků zranil.

7) Lustr v GoJa hale

Slavný lustr nesmí chybět ani v české verzi muzikálu Fantom opery. Ten pražský je největší, jaký byl v českých podmínkách na jevišti či v hledišti použit. Váží 250 kg, je z mosazi, skla a pozlacených řetězů a je na něm stovka osvětlovacích těles. Vysoký je tři patra a v průměru měří 5 metrů.

7) Nalezené kosti

Fantom, který svou znetvořenou tvář v bílé masce, se nešťastně zamiluje do primabaleríny, která ho nechala po třech týdnech. To on neunese a navždy zmizí v jednom ze svých podzemních pokojů. Dělníci po letech našli jeho tajný pokoj bez vchodu i východu, ve kterém ležela kostra muže s nepravidenlou tváří. Ve skutečnosti bylo na počátku dvacátého století ve zdech operního domu opravdu nalezeno několik kosterních pozůstatků. Nicméně jestli některý z nich patřil Fantomovi opery, to dnes můžeme jenom hádat.

8) Licence

Producent František Janeček usiloval o licenci k tomuto muzikálu celých 10 let, přičemž musel splnit několik podmínek. 

9) Jeviště

Hala GoJa má nejdelší portál ve střední Evropě, téměř 40 metrů. Pro srovnání je to jako tři divadelní jeviště v Národním divadle vedle sebe.

10) Scéna

Kdyby se scéna k muzikálu převážela, muselo by se použít 30 kamionů.

Scénu ovládá 30 počítačů. Scény se mění například z pařížské opery v katakomby, v nichž pluje loďka.

11) Příprava

V každé produkci po celém světě pracovalo kolem 120 lidí (zahrnuje účinkující, hudebníky i kreativní tým) a v každém představení je použito přes 230 kostýmů.

Česká verze Fantoma opery se připravovala 1,5 roku.

Fotogalerie
9 fotografií