I přestože televize Nova vsadila na nové díly úspěšného seriálu Kriminálka Anděl, Prima díky Vinařům smetla všechny své konkurenty ze stolu. Zatímco herce z prostředí moravských vinic sledovaly téměr dva milionů, Novu si pustilo „jen“ 835 tisíc lidí.

Seriál Vinaři zároveň představil nové herecké tváře a celkově si svým humorem získal své příznivce hned od pilotního dílu. Kromě chvály ale Vinaři schytali také kritiku. A to kvůli moravskému nářečí, kterým by měli herci v seriálu mluvit. Pobouřená byla i samotná zpěvačka Eva Pilarová, jež z Moravy pochází a z dětství má nářečí z Mikulovska, kde se příběh odehrává, velmi zažité.

To, co zaznělo v seriálu, bylo příšerné nářečí. Vlastně to ani žádné nářečí nebylo. Takto Moraváci nemluví. Na první pohled bylo slyšet, že to mluví Češi a sem tam přidají nějaké moravské nářečí. Úplně mi to trhalo uši. Myslím si, že z toho Moraváci mají akorát legraci," prozradila Blesk.cz Eva Pilarová.

Za pravdu jí dala i herečka a jedna z nejlepších mediálních učitelek češtiny Jana Postlerová. „Vždy, když se Čech snaží mluvit jako Moravák, nikdy to nedopadne dobře. Čeština je oproti moravštině velmi tvrdá, což je hrozně slyšet. Aby to mělo ten správný nádech moravského nářečí, museli by v seriálu hrát pouze herci přímo tam narození,“ vysvětlila nám Postlerová. Stejný názor měl i nejslavnější zpěvák moravských lidových písní Jožka Černý, a to i přesto, že seriál neviděl.

Velmi ostrá kritika ohledně nářečí se rozjela i v internetových diskuzích. Rozhořčení diváci si stěžovali konkrétně na spojení slov „s tou hadicou“, jelikož správně po moravsky to má být „s tú hadicú“ a podobné hlášky. Kromě toho si někteří Moraváci stěžovali, že seriál vykreslil smyšlený obraz o tom, jak Pražáci vidí život místních lidí.

Televize Prima se ale brání. „Nářečí je přímo konzultováno s producentem seriálu Tomášem Vicanem, který pochází z Moravy a stále tu žije, konkrétně na Pálavě. Herci, kteří účinkují ve Vinařích, jsou z celé České republiky, takže se mezi nimi najdou i rodáci z Brna, Třebíče nebo Uherského Hradiště. Velká část umělců má moravské kořeny a má k této oblasti blízko,“ řekla Blesk.cz PR manažerka seriálu Kateřina Vlasáková.

Kromě toho si někteří Moraváci stěžovali, že seriál vykreslil smyšlený obraz o tom, jak Pražáci vidí život místních lidí... Co si o nářečí v seriálu a popisu moravského života myslíte vy? Pište nám do diskuze pod článkem.

Fotogalerie
7 fotografií