V domě u jezu na Berounce se Vendula narodila. V něm dokonce začal její milostný románek se skladatelem a později manželem Karlem Svobodou (†68). Odtud s ním také odešla ve dvaceti do Jevan a okres Praha-západ definitivně vyměnila za Prahu-východ.

Sbohem, domove

„Přesídlila jsem. V Černošicích jsem se vykořenila a zakořenila jinde,“ vysvětluje prezidentka Kapky naděje důvod, proč dům po smrti obou rodičů prodává.  „A také nejsem Rothschild, abych mohla barák a zahradu udržovat,“ vysvětluje další důvod prodeje.

Když jí v prosinci 2012 zemřela na rakovinu maminka Jaroslava Horová (†71), dům nadobro osiřel. Vendula ale neměla vůbec jasno co s dědictvím. Přece jen ke svému rodišti něco cítila, a přestože má královské bydlení v Říčanech, s prodejem váhala.

Vykradli ho

Když ale černošickou vilku několikrát za sebou vykradli, protože se rozkřiklo, že zeje prázdnotou, Vendula pomalu začínala mít jasno. Uvědomila si, že se to stane zase a navíc nemovitost, pokud do ní nebude sypat peníze, bude jenom chátrat.

A že by se do domu jednou nastěhoval syn Jakub (9), taky nehrozí. Narodil se v Jevanech, žije v nedalekých Říčanech a jinam se mu asi chtít nebude. „A tak jsem dům vyklidila. Teď jsem si vyrýpala máminy kytky ze zahrady,“ sděluje Svobodová, která tak dává rodným Černošicím sbohem!