V západočeském Měčíně si vyhlédly budovu staré historické školy a společnými silami s partou přátel se ji snaží dát dohromady. „Bude to prý sloužit jako chalupa i kulturní centrum. Alespoň to říkaly, když tu byly loni na zastupitelstvu a chtěly, aby jim obec záměr posvětila, a ještě přispěla. Je to dobře, jinak by ten barák asi spadl,“ řekl jeden z obyvatel Měčína, kde obě umělkyně s kamarády pracují každou volnou chvíli.

Nešťastný konec

Sama herečka Jitka Smutná také zřejmě všechny vydělané peníze ze seriálu Cesty domů bude investovat do starého vlhkého domu, který spolyká několik milionů korun. O to víc by si teď přála, aby v oblíbeném seriálu mohla dál pokračovat a vydělávat peníze na obří sídlo. Scenáristé se ale rozhodli jinak a nechali Smutnou zemřít. „Chceme to dát dohromady, je to krásný objekt,“ svěřila se spisovatelka Petra Braunová, která s herečkou žije jedenáctým rokem a jejich vztah by jim mohl kdekdo závidět.

Hurá na stavbu

Obě ženy se neváhají navléct do montérek, vzít si protiprachové respirátory a pracovat do úmoru. „My se práce nebojíme, makáme rády,“ smějí se vždy. S obyvateli Měčína se ženy, herečka i spisovatelka, už pomalu skamarádily. Všichni jim fandí a díky nadšení budou mít prý jistotu, že dům, který patřil kdysi i šlechtickému rodu, nespadne.

Miliony na opravu

Jen na rekonstrukci střechy, oken, podlah, rozvodů elektřiny, vody, topení a další věci padne několik stovek tisíc, spíš milionů korun. „Tu rekonstrukci vidím střídmým odhadem na dva až čtyři miliony, a to se držím při zemi. Pro někoho to může být životní sen, pro někoho sebevražda,“ řekl znalec z oboru stavebnictví Petr Svoboda. Jitka Smutná i její přítelkyně a partnerka Petra Braunová doufají, že už letos v létě budou některé práce částečně hotové, takže si tu budou moct vypít v klidu i kávu a trochu relaxovat.

Fotogalerie
7 fotografií