Jde o fotografii z neveřejného večírku zákulisí muzikálu Dracula z roku 1995.

„Ano, jsem to já,“ přiznala neochotně zpěvačka Lucie Bílá po otázce, zda nejde o dvojnici. „Jde o divadelní zkoušku s Danielem Landou. V divadle se hraje o všem, i o takových zrůdnostech,“ řekla.

A jakpak se ta hra jmenovala? „Není důležité, co je to za hru, protože se na jeviště nic podobného nedostalo. Já mám jasné politické myšlení a sociální cítění silnější než cokoliv v sobě jiného,“ vysvětluje Lucie. „Nechápu motivaci toho, kdo vám tu fotku dal. Žijeme v divné době.“

Liga

Verze Daniela Landy je ale trochu jiná. „Ta fotka je z doby, když jsem se zasazoval proti fašistům, byl jsem členem kališníků a byl jsem členem Vlastenecké ligy,“ řekl Landa Nedělnímu Blesku.

„Vlastenecká liga jasně proklamovala protifašistické postoje. Tohle je provokace, kdy jsme dělali kraviny, kdy nás k tomu někdo vyzýval. Prostě opilý mejdan, sranda na Drakulovi,“ vzpomíná Landa, který byl podle některých pozorovatelů přívržencem neonacismu.

Orlík

V textech skupiny Orlík, jejichž byl autorem, se často objevovaly myšlenky blízké rasismu. Landa se dnes od těchto projevů ostře distancuje.

K fotografii, na níž spolu s Lucií Bílou jakoby vzdávali hold Adolfu Hitlerovi, Landa dodává:

„Byla to legrace, kterou jsem neinicioval já. V tý době jsem vystupoval proti fašistům velice aktivně, takže ať mi všichni políbí pr**l i s touto fotkou.“

Adolf Hitler
Autor: archiv Blesku
Co je to fašismus

Jde o zvrácenou totalitní ideologii vycházející z nacionalismu, případně rasismu. Jeho nejznámějšími představiteli jsou Adolf Hitler a Benito Mussolini. V dnešní době se fašismus často překrývá s neonacismem.

Fotogalerie
7 fotografií