Pojar stihl ještě 7. října oslavit své 89. narozeniny, včera však vydechl naposledy. Jako animátor u filmu začínal rodák ze Sušice u Jířího Trnky. Podílel se na jeho filmech Staré pověsti české a Sen noci svatojánské. Jeho nejznámějším dílem je známý animovaný seriál Pojďte pane, budeme si hrát z roku 1965, který vypráví o příhodách dvou plyšových medvídků. Jeho posledním dílem je film Autopohádky z roku 2011.

Filmová legenda zesnula náhle

"Cítil se dobře. Ještě jsme tento týden stihli s řadou jeho studentů oslavit jeho devětaosmdesáté narozeniny," řekl jeho student a kolega, producent Michal Podhradský. "Pro mě osobně i pro celou naši animátorskou obec to byl velký symbol profesionální filmařiny a vzor. Byl to člověk, který rozuměl, jak lidi fungují. Vždy byl o několik tahů napřed, věděl, co lidi udělají, a rozuměl svým divákům," dodal Podhradský.

Jedna cena za druhou

Režijně debutoval Pojar v roce 1951 snímkem Perníková chaloupka. V roce 1960 získal za film Lev a písnička cenu Grand prix na festivalu v Annecy a následovala další ocenění, včetně Zlatého medvěda z festivalu v Berlíně či Zlaté palmy z Cannes. V roce 1990 byl jmenován profesorem a stal se prvním vedoucím katedry animované tvorby FAMU, kde aktivně působil až do současnosti.

Fotogalerie
6 fotografií