Frýba byl po záchvatu, který ho postihl doma, již dva týdny v nemocnici v bezvědomí. „Kvůli StarDance jsem ani neměl čas Milošovi volat a navštívit ho,“ posteskl si blízký Frýbův kamarád a kolega Saša Hemala (59).

„Je mi moc líto, že odešel a že s ním už nikdy nebudu moct mluvit. Právě jeho jsem totiž střídal v roce 1990 v tehdy ještě Československé televizi,“ zavzpomínal Hemala.

„Já nastupoval a Miloš šel na post režiséra. Vydržel na něm až do roku 2008. Byl to skvělý kamarád, dokonce mi přepouštěl kšefty, jako třeba moderování plesů. Takových jako on bylo a je málo,“ dodal smutně Hemala.

Nezhasínající legenda

„Byl jsem prvním mužem v této funkci,“ zavzpomínal před časem na dobu svého účinkování na televizních obrazovkách i na možné důvody svojí obliby Frýba.

Frýba už v minulosti jednu mrtvici prodělal, ale zotavil se a ani mu nezůstaly následky. To pozdější autohavárie byla horší. Hlasateli a režisérovi špatně srostla kost v noze. Miloš nemohl chodit, a začal se tak stranit společnosti. Zůstalo mu jen pár nejvěrnějších přátel, o večírky a velká setkání nestál.

Frýba
Autor: ČTK

Na Frýbův kamenný výraz ve tváři, hluboký uklidňující hlas a blonďaté vlasy vzpomínají divačky dodnes. V Praze Dejvicích se 25. ledna, na svátek Miloše, se dokonce každoročně pořádá recesistická oslava nazvaná Frýbestr.

V tehdejší Československé televizi pracoval Frýba od roku 1968. Začínal prací s efekty, v roce 1972 vyhrál konkurz a stal se hlasatelem, kterým byl až do roku 1990. Až odchodu do důchodu v roce 2008 pak pracoval pro Českou televizi.

Video
Video se připravuje ...

Ve věku jednašedesáti let zemřel legendární hlasatel Miloš Frýba. /Youtube/