Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pařížanka (59) porodila zdravá trojčata!

Dvojčátka odvezla neznámá dívka
Dvojčátka odvezla neznámá dívka
Autor: Famous - 
9. září 2008
12:31

Devětapadesátiletá Pařížanka vietnamského původu vsadila na umělé oplození a hormonální léčbu neplodnosti. A vyplatilo se jí to.

V hlavní francouzské metropoli teď totiž porodila zdravá trojčata – dva jednovaječné chlapce a holčičku. Oplodnit se nechala ve své rodné vlasti. "Všechno proběhlo hladce," potvrdil mluvčí pařížské nemocnice Cochin po císařském řezu.

Aby mohla otěhotnět v tak vysokém věku, museli ženě po přechodu gynekologové hormonálními injekcemi opět vyvolat periodu a pak jí do dělohy umístit darovaná oplozená vajíčka. Ve Francii sice podobný zákrok rovněž provádějí, věkový limit je tam však pro takové zákroky stanoven na dvaačtyřicet let.

Jenže v zahraničí je tomu jinak, takže v roce 2001 porodila ve Francii dvaašedesátiletá žena. Letos zase porodila Indka mající sedmdesát let.

Francouzští lékaři a porodníci z případu devětapadesátileté rodičky nadšení nejsou. Medicínská věda podle nich až nepřirozeně posunuje hranice mateřství za přirozené meze.

"Mít dítě v tomto věku je nebezpečné především z hlediska vývoje toho dítěte," varovala dětská psychiatrička Nicole Garretová Gloanecová.