"Už to nemá žádný smysl, aby zpíval dál," prohlásil Knížák veřejně před Gottovými 70. narozeninami. Slavík mu ale tvrdý úder vrací s noblesou. "Kdyby byl Milan Knížák opravdovým umělcem, pak bych jeho vyjádření bral vážně. Takhle mi je to vážně jedno," nenechává se vyvést z míry Gott.

217544:gallery:true:true

Knížák svých slov zřejmě už teď lituje. Po své manželce Marii vzkázal, že už se k celé záležitosti nechce vyjadřovat. Odmítl si vzít Blesk k telefonu, ale o to bylo všechno ještě horší. "Manžel si stojí za tím, že Karel Gott už nemá hlas. A to je pravda. Ale je dost impotentní se tímto výrokem zabývat. Byl vytržen z kontextu," řekla včera Blesku Marie Knížáková.

Karel Gott se tím vším baví a s nadhledem prohlašuje: "Každý soudný člověk si o jeho slovech udělá obrázek sám." A dělá zjevně dobře.

Milan Knížák proslul svou "nenávistí" k úspěšným lidem. Když byl na vrcholu prezident Václav Havel, namaloval billboard "Václavka a Dášenka", který znázorňoval houby s hlavičkou Václava Havla a jeho ženy Dáši. Knížák cítí stejnou nenávist k Jiřímu Anderlemu či Vladimíru Komárkovi, kterého uznával umělecký svět. Prý malují kýče!

Stejnému uměleckému ocenění se dostalo i teď Karlu Gottovi, který už za totality přinášel státu tolik peněz, jako několik továren najednou. "Pan Knížák je mistr urážek, který se pase na úspěchu druhých," prohlásil pro Blesk včera Gottův přítel František Janeček s tím, že by se měl Knížák nad sebou zamyslet: "Pan Knížák natočil kdysi desku. Doteď leží v zapomnění na skladech. Ať si zkusí vylepit plakáty, že má někde koncert. Jsem zvědav, jestli se prodá jediný lístek."

Kdyby Knížákovi vadily Gottovy obrazy, dá se jeho kritika pochopit, neboť je "v oboru". Že se ale snaží jako laik posuzovat Gottovy pěvecké kvality, je s podivem. Tím spíš, že se pasuje na představitele českého uměleckého světa, v němž Gott, ať se to někomu líbí nebo ne, stále hraje prim.

(Více o sporu mezi Gottem a Knížákem čtěte zde!)