Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

'Benátská noc' omezí dopravu v Malé Skále

Kim Wilde
Kim Wilde  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
22. července 2008
12:23

Oblíbený hudební festival Benátská noc omezí od pátečního rána do nedělního večera provoz na frekventované silnici v Malé Skále na Jablonecku.

Silnice z Turnova na Harrachov, kterou využívají hlavně dopravci směřující do Polska a turisté při cestě do západních Krkonoš, bude sloužit jako parkoviště pro automobily. Řekl to v úterý Jaroslav Jakubička z odboru dopravy Krajského úřadu Libereckého kraje.
Motoristé se musejí podle něj připravit na to, že po celé tři dny bude na silnici v Malé Skále snížena rychlost na 30 kilometrů v hodině.
"Automobily mohou parkovat podélně po obou stranách komunikace tak, aby na každé straně zbyl volný jeden jízdní pruh," dodal Jakubička.

Čekají velkou návštěvnost, ale bojí se počasí

Pořadatelé Benátské noci očekávají na festivalu podobnou návštěvnost jako loni, kdy během tří dní přijelo do Malé Skály 16.000 lidí. "O lístky v předprodeji je zhruba stejný zájem, hodně ale záleží na počasí," řekl ČTK Pavel Mikez z pořadatelské agentury Šimmi. V lokalitě Křížky bude pro hosty připraven centrální kemp a parkoviště, jejich využití bude bezplatné. S areálem je záchytné stanoviště spojené lávkou.

Letos bude i dvoupatrový megastan

V areálu vyrostl, podle Mikeze poprvé v Česku, dvoupatrový megastan s pevnou podlahou a terasou, který používají organizátoři závodů formule 1 nebo velkých golfových turnajů. Jsou v něm sedačky, koberce a plazmové televize. "Poskytne pohodlné zázemí asi pro 300 až 500 diváků," řekl.

16. ročník představí přes 100 kapel

V Malé Skále se letos festival uskuteční pošestnácté. V třídenním maratonu se představí více než 100 skupin, zaměřených převážně na tvrdší muziku. Vedle českých kapel, jako jsou Chinaski nebo Kryštof, bude velkým lákadlem finská skupina „latexových příšer" Lordi, která v roce 2006 zvítězila v mezinárodní televizní hudební soutěži Eurovize.
Pětice finský hudebníků vystupuje zásadně ve strašidelných maskách se speciálním nalíčením. Svým divokým image a drsným vystupováním na jevišti se blíží americkým Kiss, kteří patřili k největším hvězdám světového rocku v 70. a 80. letech. Finové svou inspiraci tímto zdrojem nijak netají.

Přijede i Kim Wilde

Mezi další hvězdy programu patří německá skupina Die Happy, Angličanky Girlschool nebo Kim Wildeová. Významné zastoupení mají tradičně slovenské kapely a interpreti, například No Name, Miro Žbirka, Peha.