Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Technaři vyhráli soud s Ministerstvem vnitra

Autor: ČTK, jos - 
9. července 2008
13:37

VIDEO: Minimální trest je také trest. Ministerstvo vnitra prohrálo svůj soudní spor s dvěma technaři, kteří se domáhali od roku 2005 spravedlnosti. Tehdy se jim zdál zásah policie na CzechTeku přespříliš brutální.

Ministerstvo vnitra se podle dnešního rozhodnutí pražského městského soudu musí omluvit dvěma účastníkům technoparty CzechTek, která se konala v roce 2005 u Mlýnce na Tachovsku.

Ondřej Holous a Pavel Kuchař žalovali ministerstvo ve sporu na ochranu osobnosti. Tvrdili, že je policisté zasahující na akci napadli a vhodili jim do auta dýmovnice.

Jednomu z nich musí ministerstvo zaplatit 10 000 a druhému 20 000 korun za tehdejší neadekvátní zásah policistů, rozhodl dnes pražský městský soud.

 

Stanislav Penc: S rozsudkem je spokojen napůl

Známý ochránce lidských práv Stanislav Penc je s dnešním rozsudkem spokojen napůl. Blesku.cz k případu řekl: "S rozsudkem jsem spokojen, protože bylo naplno soudem řečeno, že Ministerstvo vnitra porušilo zákon. Co mi ale vadí, je to, že se soud nezabýval konkrétní odpovědností konkrétních lidí - tedy těch, co zasahovali a těch, co celý zásah řídili a vydávali k němu pokyny. Dnešní soud se totiž vůbec nezabýval konkrétními policisty, což znamená, že jim to zase prošlo a nejspíš procházet i nadále bude. Pokud se takto chovají policisté - tedy strážci demokracie - a pokud ještě nejsou hnáni před konkrétní zodpovědnost, vrhá to na celou demokracii zvláštní stín."

Co se stalo v Mlýnci na Tachovsku?

Organizátoři technoparty, která se konala na konci července 2005, si kvůli pořádání akce pronajali louku u Mlýnce. Majitelé okolních pozemků, po kterých technaři na pronajaté místo přijížděli, na ně podali trestní oznámení.

Situaci poté posoudil státní zástupce společně se soudním znalcem, kteří dospěli k názoru, že účastníci CzechTeku spáchali trestný čin poškozování cizí věci. Policie proto proti zhruba 5000 mladých lidí opakovaně zasáhla.

Tisícovka policistů, převážně těžkooděnců, použila slzný plyn, pendreky, výbušky a vodní děla. Několik desítek technařů i policistů bylo zraněno. Postup policie vyšetřovala Inspekce ministra vnitra. Obdržela přes 100 trestních oznámení, většinu z nich ale odložila - buď kvůli přílišné obecnosti, nebo proto, že se nepodařilo prokázat vinu konkrétních policistů.