Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nejagresivnější pes? Je to jezevčík

Autor: Lucie Koubová - 
8. července 2008
05:00

Největším agresorem mezi psy je jezevčík! Potvrdila to nová americká studie, která dokazuje, že člověka pokouše každý pátý pes tohoto, v Česku velmi oblíbeného plemene. Prostě čím menší pes, tím větší nebezpečí pro člověka!

Dejte si pozor na jezevčíky! Podle nové studie Američanů pokouše lidi každý pátý příslušník této rasy. Vysloužili si tím první místo v žebříčku nejvíce nebezpečných psích plemen. Druhé místo obsadil nejmenší psík na světě, čivava. Hned za nimi skončil Jack Russel teriér.

Bojová plemena jsou dle odborníků z University of Pensylvania považována za průměrně nebezpečná. Nejmírnějšími mazlíky jsou naopak 'huňáči', labrador či zlatý retrívr.

Nejvíce nebezpečnou psí rasou je podle amerických odborníků jezevčík. Cizí lidi a ostatní psi pokouše každý pátý, každý dvanáctý napadne svého pána. Jsou sice malí, ale mají tvrdou hlavu. Vždyť se využívali i k lovu 'divočáků'. Studie také potvrdila již dříve ověřenou věc. Čím menší plemeno, tím více uštěkaný a nevrlý pes.

Čivava, nejmenší pes na světě, který v dospělosti váží maximálně 2,7 kilogramů, skončil na druhém místě. Na třetím se umístil sebevědomý Jack Russel teriér.

Naopak bojová plemena, ze kterých jde asi největší strach, jsou podle autora studie Jamese Serpella nebezpečná průměrně. Faktem je, že pokud jsou bojoví psi dobře vedeni svým pánem, nemohou ublížit.

Mezi nejklidnější a nejméně agresivní psy patří podle Serpella například společenští basseti nebo 'vodní' psi labradoři. "Nejde říct, ten je agresivní, ten zase ne, vždy je to o výchově," sdělila Blesku Radka Benčová ze psí školy Conica.


Nejagresivnější

Jezevčík - Německo

Čivava - Mexiko

Jack Russel teriér - Velká Británie

Průměrně agresivní

Ridgeback - Afrika

Pitbull - Amerika

Rotvajler - Německo

Neagresivní

Retrívr - Velká Británie

Labrador - Velká Británie

Basset Hound - Francie


Čeští veterináři potvrzují:Jezevčíci koušou jak piraně!

Na názor ohledně nové studie se Blesk zeptal ředitelky veterinární záchranné služby PetMedic Ivy Janků, která je také majitelkou jezevčíka: "Jezevčíci, čivavy a podobné psí 'mrchy' koušou jako piraně. Jsou dominantní a bohužel také agresivní. Není to však vina psů, ale jejich majitelů." Uvedla také, že z deseti výjezdů je šest kvůli jezevčíkům, čivavám nebo pudlům.

Jezevčík je původem z Německa. Lidé si často myslí, že malého psa není potřeba vycvičit. To ale není pravda, jinak může být velmi agresivní a útočný i na své pány.

Čivava má kořeny v dalekém Mexiku. Na svoji výšku je dost hbitá. Ani u nich by se výchova neměla zanedbat, jinak jsou z nich oprsklí 'štěkouni'.

Jack Russell pochází z Velké Británie. Je velmi temperamentní. Často útočí, ale je oblíbený u dětí. Není snadné ho vycvičit a potřebuje dost pohybu.

Pitbull je z Ameriky. Má vyvinuté sociální chování. Po dobrém výcviku je oddaný svému pánovi. Pokud je výcvik zanedbán, stává se z něj také nebezpečný pes.

Basset Hound se poprvé objevil ve Francii. Je to miláček rodin s dětmi. Agresivně se téměř nechová. Je hlavně mírný, společenský, hravý a zvídavý.


ANKETA

Andrea Dvořáková (32)

"My jsme měli jezevčíka dvakrát. Pokaždé mě kousl do ruky. Jsou hrozně tvrdohlaví a nevyzpytatelní. Měli jsme i jiné psy a ti byli v pohodě."

Patrik Šnobl (31)

"Já si myslím, že povaha psů je různá, je to pes od psa. Záleží, jaký je jeho pán. Mě pokousal ořech do nohy, když jsem byl malej."

Adéla Šťastná (15)

"Psy mám ráda, ale bojím se bojových psů. Obzvlášť když je potkám bez náhubku. Ještě mě nikdy nepokousal a doufám, že nepokouše."

Pavla Hložková (24)

"Mám negativní zkušenost s jezevčíkem. Jako malou mě pokousal. Nezanechal ve mně sice strach, ale respekt z nich mám."

Pavel Škopek (28)

"Podle mě, čím je pes menší, tím je vzteklejší. Velcí psi jsou dobráci. Mě se vlčák pokusil pokousat, ale naštěstí měl náhubek."