Po studiích na konzervatoři začínal Hála jako muzikálový a operetní zpěvák v Armádní opeře, působil i v Hudebním divadle v Karlíně. Pak vystřídal celou řadu pražských scén, mimo jiné účinkoval v Divadle ABC a Rokoko. Zahrál si několik epizodních rolí ve filmu, v několika českých filmech i zpíval.

Zajímavostí je, že Karel Hála se nechal dobrovolně pasovat na prvního českého skina. Svou holohlavostí byl proslulý, jak se ale ke svému "účesu" dobral? O své vlasy zpěvák přišel, když se jednou vsadil se zlínskými hokejisty. Oni nakonec vyhráli, Hála prohrál, a tak se musel nechat ostříhat.

Hála, přezdívaný jako český Kojak, si ve svém oboru nejvíce vážil Ladislava Kerndla, který ovšem zpívá swing anglicky.

Poslechněte si jeden z největších Hálových hitů Dej mi pár okovů:

 

Hálova dcera prozradila okolnosti smrti

Zpěvákova dcera Irena Vávrová řekla serveru iDnes.cz, že její otec zemřel v neděli krátce před půlnocí, údajně na následky prasklé břišní aorty. "Tatínek měl v neděli v podvečer silné bolesti břicha, maminka ho našla zkolabovaného v koupelně. Sanitka ho odvezla do nemocnice v Roudnici nad Labem, odtud byl převezen do Nemocnice Na Homolce."

Karel Gott byl Hálův kamarád
Hála se těšil velké úctě kolegů i hudebních kritiků. Zpěvák Milan Drobný ho označil za svého swingového učitele. "Když jsem působil s Karlem Gottem v kavárně Vltava, on už měl hit Ona je krásná. Později jsme spolu vystupovali na mnoha koncertech a loni moje produkční společnost zajišťovala poslední Karlovo vystoupení. Pak už vystupovat nechtěl, plánoval si užívat života penzisty," uvedl Drobný.
Zpěvák Karel Gott uvedl, že jej s Hálou pojilo velké přátelství a vzájemná úcta. "Odešla velká legenda, vážený člověk nejen mezi publikem, ale i v muzikantském světě."

Přátelé jsou smrtí zpěváka šokováni

Zpěváka Pavla Bobka zpráva o úmrtí Hály šokovala. "Nejsem nyní schopen slova," reagoval. Podobně se vyjádřil i jazzový zpěvák Laďa Kerndl. "Dozvěděl jsem se to dnes ráno, je to pro nás velká ztráta."


Hudební publicista a dramaturg festivalu Pražské jaro Antonín Matzner vzpomíná na Karla Hálu jen v nejlepším. Pro něj byl Hála "swingař par excelence". "Měl krásně osobitý témbr hlasu a perfektní frázování, které by mu vlastně všichni zpěváci dnešních generací mohli závidět. V neposlední řadě to byl člověk, který se nechodil smát do sklepa a na takového, který nikdy žádnou legraci nepokazil, budou určitě vzpomínat všichni fandové dobré muziky.


S úctou a obdivem vzpomíná na Hálu i zpěvačka Helena Vondráčková. "Byl to zpěvák, který byl jeden z mála vynikající v oblasti swingové hudby a takoví lidé se rodí málokdy. Byl i ohromně vtipný člověk."

Blesk pro vás zjišťuje bližší podrobnosti týkající se zpěvákova úmrtí.

Více se dočtete v tištěném Blesku dne 8.7. 2008