Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Fanatici brání školačce v interupci

Silně katolické Polsko je baštou odpůrců potratů.
Silně katolické Polsko je baštou odpůrců potratů.  (Autor: Archív)
Autor: ČTK - 
16. června 2008
13:40

Polsko žije osudem čtrnáctileté dívky, které lékaři odmítli provést potrat. Případem se začaly zabývat dvě státní zastupitelství, feministické i katolické organizace. Školačka nejprve tvrdila, že byla znásilněna, posléze, že dítě bylo počato při styku s patnáctiletým spolužákem. Nyní hledá nemocnici, kde by mohla být vykonána interrupce. Zatím se nikdo nepřihlásil.

Dívka o víkendu opustila nemocnici v Lublině, kde ji lékaři stejně jako v předchozím zdravotnickém zařízení odmítli potrat provést. O Agatu, takové jméno jí dal deník Gazeta Wyborcza, který o případu jako první informoval, pečuje matka. Pokud se najde klinika, která by zákrok provedla, školačka tam bude převezena. Místo má zůstat v tajnosti.

Odpůrci poslali na školačku kněze

Důvodem je snaha zabránit katolickým, ale i feministickým organizacím v manifestacích spojených s interrupcí v místě jejího pobytu. To se již stalo po zveřejnění článku. Katoličtí fanatici oblehli nemocnici ve Varšavě, kde byla dívka nejprve hospitalizována. Odpůrci potratů obsadili objekt a poslali k dívce kněze.

Kněz Krzysztof Podstawka údajně naléhal na Agatu, aby si dítě nechala. Neopouštěl ji na krok, doprovázel ji i při převozu do nemocnice v Lublině. Pod jeho vlivem údajně dívka změnila názor. "Chtěl jsem jen pomoci. Ničeho, co jsem v této věci udělal, nelituji," řekl Podstawka novinářům.

Státní zastupitelství zahájilo vyšetřování, které má zjistit, zda kněz neporušil mezinárodní smlouvu o lidských právech. "Z informací z tisku vyplývá, že kněz porušil právo oběti kriminálního činu na soukromí," míní levicový politik Piotr Zawrotniak, jenž podal na Podstawku žalobu.

Rodičům hrozí ztráta rodičovských práv

Státní zastupitelství řeší i to, zda budou matce a otcovi Agaty odebrána rodičovská práva. Právě matka podle některých informací pro změnu nutila dceru k tomu, aby podstoupila umělé přerušení těhotenství.

Primářka gynekologie v lublinské nemocnici Wanda Skrzypczaková míní, že dívka byla velice nešťastná, několikrát měnila výpověď a sama nevěděla, co chce. "Chtěla jsem ji pomoc, proto jsem odmítla, aby byl u nás proveden zákrok," vysvětlila.

Má právo na potrat. Lékaři odmítají

V silně katolickém Polsku platí jeden z nejpřísnějších protipotratových zákonů v rámci Evropy. Žena smí podstoupit interrupci, pouze je-li ohrožen její život, život plodu, dítě bylo počato při znásilnění nebo incestu. Do znásilnění se přitom počítá i pohlavní styk s nezletilou. Agata tedy právo na zákrok má.
Nicméně lékař může podle zákona odmítnout provést interrupci, pokud se to neshoduje s jeho etickým přesvědčením. To se stalo i v případu dívky, o jejímž osudu vědí v Polsku uklízečky, prodavačky i horníci.

Federace pro záležitosti žen a plánování rodiny, o jejíž pomoc rodina dívky požádala, hledá nemocnici, kde by mohla být interrupce provedena. Zatím se nepřihlásil nikdo. Zákrok může být proveden do 12. týdne těhotenství, posléze to v Polsku bude již nemožné. Pokusit se o to dívka může ještě v zahraničí, jak to dělají jiné Polky, které nejčastěji vyjíždějí na kliniky ve Velké Británii.