Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Fingovaný únos!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Jan Horák - 
8. června 2008
05:00

Přemýšlíte nad vhodným dárkem k narozeninám? Co takhle únos komandem? Nebo raději let tryskáčem? I takové dárky jsou u nás k mání. Stačí se obrátit na některou ze specializovaných firem, jejichž sortimentem jsou právě zážitky.

 

Nejžádanějším artiklem je momentálně takzvaný zorbing, což je adrenalinová činnost, při které 'obdarovaný' nastoupí do velké průhledné koule a v ní se skutálí velkou rychlostí z kopce.

Únos komandem nabízí společnost Adrop. Scénář je jednoduchý - stačí jen připravit plán únosu a sdělit komandu popis 'oběti'. Během únosu odveze parta zakuklenců šokovaného hlavního aktéra na svou základnu, kde se vše vyjasní a proběhne závěrečná oslava. Únos ale samozřejmě není zadarmo. I když celá 'sranda ' trvá jen pár minut, přijde minimálně na 15 tisíc korun. Nic naplat, zásah komanda je zkrátka organizačně velmi náročný. Na druhou stranu - na takový dárek prostě nelze zapomenout. Pokud ale nechcete obdarovaného k smrti vystrašit a naopak mu chcete dodat pocit bezpečí, zkuste objednat jízdu tankem. Jedna z nejlevnějších jízd v obrněném vozidle BVP vyjde na 6350 korun, a ten, kdo se jí zúčastní, si kovové monstrum vyzkouší dokonce i sám řídit.

Nabídka je široká

Zřejmě první firmou, která začala provozovat prodej zážitků, se v roce 2005 stala společnost Allegria. Podle majitelky firmy Lindy Vavříkové přišel nápad na její vytvoření úplnou náhodou. "Vymýšlela jsem spolu s kamarádkou, v čem bychom mohly podnikat, a zážitky z toho postupně vyplynuly. Naše nová firma nakonec získala ocenění Živnostník roku 2006," vzpomíná Vavříková. Dnes podobných firem existuje celá řada. Nabídka každé z nich je opravdu bohatá a počet zážitků na výběr mnohdy překračuje i stovku. Firmy se mezi sebou navíc předhánějí v tom, která nabídne zákazníkům originálnější zážitek, a tak se v jejich nabídce často objevují i zajímavé kuriozity.

Nejdražší? Potápění se Žraloky a let tryskáčem

K těm dražším patří potápění se žraloky. Několik dní adrenalinu se bude odehrávat v Jižní Africe. Na výběr je potápění se žraloky bílými nebo tygřími. První jmenovaní představují pro člověka nebezpečí, takže potápění probíhá v kovové kleci. Cena za několikadenní dobrodružství v Jižní Africe se pohybuje okolo 70 tisíc korun. Obzvlášť náročným jedincům je ale možné objednat i delší pobyt a potápění s oběma druhy žraloků najednou. V tomto případě se ale jedná o jeden z nejdražších zážitků, který lze pořídit. Jeho cena je 100 tisíc korun. Nejdražší je soukromý let tryskáčem. Můžete třeba jen povečeřet v Římě nebo letět na týden k Středozemnímu moři. Připravte si ale čtvrt milionu korun. V letadle poletíte jako VIP cestující v luxusní kabině, kde se o vás bude starat několik členů personálu. Můžete letět klidně sám, s drahou polovičkou nebo s až třinácti kamarády.

Je libo třeba erotické akty?

Firmy na zážitky nenabízejí pouze šílené adrenalinové kousky. Objednat si u nich můžete i den strávený nějakou netradiční prací, například popeláře, cirkusáka nebo fotografa erotických snímků. V roli popeláře vyfasujete montérky a reflexní vestu a na stupátku popelářského auta pak strávíte celý den. Cena? Čtyři tisíce korun. Pokud si připlatíte pět stovek, můžete se na den stát asistentem v cirkuse. Nejprve budete pomáhat jako ošetřovatel zvířat a pak se v zákulisí jako asistent zúčastníte i živého vystoupení. Asi nejzajímavější prací je ale fotograf erotických snímků. Za 11 tisíc korun budete proškoleni jak fotit akty, a pak si sami nafotíte snímky s profesionální modelkou, která má zkušenosti s vystupováním v erotických časopisech

Všichni chtějí zorbing

I když se nabídky firem na zážitky liší, u všech je zdaleka nejprodávanějším 'zbožím' takzvaný zorbing, případně jeho obdoba zvaná bubble. Je také mnohem dostupnější než drahé exotické zážitky - dvě jízdy stojí kolem 1100 korun. O co jde? Obdarovaný nastoupí do velké průhledné umělohmotné koule a ta je pak spuštěna dolů ze svahu. Koule se kutálí rychlostí kolem 50 km za hodinu. Uvnitř je cítit i ohromná odstředivá síla, takže se tento adrenalin slabším náturám vryje do paměti stejně jako únos komandem. Pouze za menší finanční obnos.

 

ZÁŽITKY NA PRODEJ

Den fotografem erotických snímků: 11 až 14 tisíc Kč
Den ošetřovatelem v zoo: 5 tisíc Kč

Hasičem na vlastní kůži: 6 tisíc Kč
Pilotování formule 3: 67 tisíc Kč
Noční vyhlídkový let nad Prahou s jízdou v limuzíně: 23 tisíc Kč
Let stíhačkou: 20 až 50 tisíc Kč
Koupel ve víně: 16 tisíc Kč
Den popelářem: 4 tisíce Kč
Cirkusákem na vlastní kůži: 4,5 tisíc Kč
Jízda v tanku: 6 až 14 tisíc Kč
Únos komandem: 15 až 39 tisíc Kč
Potápění se žraloky: 68 až 100 tisíc Kč
Let soukromým tryskáčem: 250 tisíc Kč

Kde objednat zážitek:

www.firmanazazitky.cz

www.daruj-zazitky.cz

www.adrop.cz

www.dejtonej.cz

www.zlatarybka.cz