Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jak se krotí trojčata

Autor: Ondřej Požár - 
1. června 2008
11:40

Barborce, Kateřince a Elišce bude 20. června přesně rok. Jejich příchod na svět byl malý zázrak – holčičky jsou totiž přirozeně počatá jednovaječná trojčata.

Maminka Iveta Vejvodová (36) z Třebíče o ně pečuje s pomocí manžela, rodičů i příbuzných. Jinak by to ani nešlo. "Víte třeba, co to je ostříhat třicet prstíků na rukách a třicet na nohách?" jmenuje paní Vejvodová jednu z mnoha činností, které musí dělat trojmo.

Aby svoje holky rozeznali, odlišili si je rodiče barevnými náramky. Nejmenší Eliška nosí žlutý, Barborka má červený a Kateřince zdobí levé zápěstí oranžový. "Necháme jim nastřelit různé náušničky, abychom je na první pohled rozeznali," plánuje maminka Iveta Vejvodová.

Děda je skvělá chůva

Starost o tři holky jí dává zabrat. "Snažím se dodržovat denní režim, i když je to pořád stejné. Ve dne je člověk stále ve střehu. Holky třeba lezou po zemi a každá jinam. Jsou živé a vnímavé. Z celodenního zápřahu bývám večer hodně ospalá," usmívá se Iveta Vejvodová.

Její muž Radek pracuje, takže přes den jí pomáhají rodiče Marie (62) a Eduard (62) Molnárovi a manželova matka. "Děda Eda je skvělá chůva. Holky se na něj těší a poznají ho. Odpoledne s nimi chodí na vycházku," vysvětluje paní Vejvodová.

Další příbuzní Horynovi a známí Svobodovi vozí trojčata v týdnu dopoledne. "Hodně mi to pomůže, mám čas uvařit a něco doma udělat," říká maminka děvčátek.

Peníze jen létají

"Je problém sehnat třikrát stejné oblečení ve stejné barvě. A většinou nejde koupit ani odlišné barvy, protože je zase jiná velikost. Když něco neseženu, tak to ušiju," říká Iveta Vejvodová. "Dost oblečení jim koupí moje sestra Edita. Je sranda je oblékat, protože třeba Eliška si ráda rozvazuje šňůrky a tkaničky."

Paní Vejvodová má dvojče - bratra. Ten také pomáhá. Udělal třeba pultík na přebalování a vlastnoručně se podílel na nové kuchyňské lince. Každá pomoc se hodí, neboť mít trojčata je finančně náročné. Plenky přijdou na 1500 korun měsíčně, za sunar utratí 1300 korun za měsíc. Další stokoruny spolkne lékárna.

"Jeden monitor dechu stojí 2500 korun. Pořídili jsme tři, takže 7500 korun. Ale zase klidně spíte," vypočítává maminka. Na kočárek z Německa čekali čtyři měsíce.

"Jeli jsme ho tam objednat. Dřív jsme jezdili s třemi kočárky v konvoji, pak s dvěma kočárky. S tímhle kočárkem může jet jeden člověk. A holky mají rozhled a jízdu si užívají. Také v kočárku tři hodiny spí," pochvaluje si.

Všechno třikrát

Všechno kolem dětí se dělá třikrát: přebalování, oblékání, cvičení na balonu.

Eliška, Barbora a Kateřina se postupně koupou, ale cachtají se i spolu ve vaně. "Víte, co to je ostříhat třicet prstíků na rukách a třicet na nohách?“ dodává paní Iveta. Každá holčička už má dva spodní zoubky.

Zkouší je na hračkách či měkkých plastových bryndácích. Je zábavné je sledovat, jak žvatlají první slabiky a hrají si s hračkami v postýlkách. Lezou po čtyřech, ale u nábytku či v postýlce si bleskově stoupnou. Mají i oblíbené hračky: plyšová sluníčka s chrastítky a kousátky, hrošíky, plyšové opičky.

"Ale jsou nerady samy. Jakmile vyjdu z pokoje ze dveří, už křičí a vyžadují pozornost," dodává babička Marie Molnárová.


JAK VYPADÁ DEN TROJČAT
6.00 Děvčátka vstávají. Dostanou mléko s vitaminy,
pak je máma a babička přebalují. Spotřebují
15 až 20 plenek denně pro všechny tři holčičky.

8.00 Trojčátka snídají. Dají si rohlík namočený
v mléce a meltě.

9.00 až 12.00 Dopolední procházka.

12.00 Oběd. Děvčátka jí zeleninu, kuře, králíka,
vepřové i telecí. Chutná jim rýžová kaše. Při návštěvě
Nedělního Blesku spořádala trojčata bramborovou
kaši a nadrobno nakrájené telecí.

15.00 Přichází děda Eda. Než holčičky oblečou,
stačí si pohrát. A jde se na odpolední vycházku.

17.00 Svačina. Ovoce nebo přesnídávka.

18.00 až 19.00 Koupání a večerní sunar.

Nejpozději 20.30 Trojčátka usínají. Než
usnou, i 45 minut dovádějí v postýlkách.