Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jednovaječná trojčátka: Oslaví první rok

Autor: Ondřej Požár - 
21. května 2008
11:35

Barborka, Kateřina a Eliška - 'vzácná' jednovaječná trojčátka z Třebíče oslaví své první narozeniny. Původně 'drobátka' se mají čile k světu.

Loni v červnu to byla pro všechny velká událost!

Iveta Vejvodová (36) z Třebíče přivedla v brněnské porodnici na svět jednovaječná trojčata. Děvčátka Barborka, Eliška a Kateřinka se mají čile k světu a za měsíc oslaví první narozeniny.

A že narození těchto trojčat byla taková událost? Není divu. Vždyť pravděpodobnost porodu identických trojčat je podle lékařů jedna k 200 milionům.

"Holky se narodily 20. června 2007. Měly nízkou porodní váhu a potřebovaly speciální péči, aby to vůbec přežily. Barborka měřila 36 cm a vážila 1150 gramů, stejně jako Kačenka. Ta měla o centimetr víc. Nejmenší byla Eliška: 850 gramů a 34 centimetrů," vypočítává Iveta Vejvodová.

Když zjistila, že čeká trojčata, byl to pro ni šok. "Ale vzali jsme to tak, jak to je. Jsme moc rádi, že holky máme," říká maminka holčiček. S manželem si pochvalují péči v porodnici na Obilním trhu Fakultní nemocnice v Brně. "Nebýt lékařů z gynekologickoporodnické kliniky a neonatologického oddělení, tak jsme děti neměli," shodují se Vejvodovi.



Jednovaječná trojčata totiž obvykle odumřou v děloze v začátku těhotenství. Proto je jejich narození tak vzácné. Paní Iveta dcerky nekojila, dostávaly umělou stravu sondou. Pak se rychle naučily pít z lahvičky.

"Teď je nejlíp zasytí sunar, ale chutná jim i zelenina a maso. Péče o trojčata je hodně náročná. Pomáhá mi moje i manželova maminka. Dva lidi mají co dělat, aby to zvládli," uvedla Vejvodová.

Děvčátka si rozlišila náramky: Barborka má červený, nejmenší Eliška žlutý a Kateřina oranžový. Batolata jsou čilá. Lezou po pohovce, v postýlce už stojí a chodí kolem ohrádky. A láká je třeba lesklý tátův mobil, pro který si jdou hbitě po čtyřech. Nejlépe prý spí venku v kočárku. Nejživější je Eliška, Barunka zase nejklidnější. A Kačenka si pro změnu občas hledá prstíkem v puse zoubky.