Zeleň je pro Pražany důležitá. O tom se na vlastní kůži přesvědčil nejeden developer a zastupitel. Tentokrát se diskutovalo o projektu Vilapark Klamovka od Metrostav Development. Podle plánů mělo v blízkosti Klamovky v Praze 5 vyrůst devět nových obytných budov. Čtyři z nich měly mít dokonce sedm pater.

S tím nesouhlasili místní občané, které zastupoval Spolek za záchranu Klamovky. „Náš hlavní požadavek byl, aby magistrát vykoupil pozemky a postavil tam něco jiného. Třeba školu. V oblasti je totiž jen jedna základní škola, a to pouze s prvním stupněm,“ říká Lukáš Budín (SZ), člen spolku.

Vytoužená škola

Po jednání se školy místní obyvatelé nejspíš přece jen dočkají. Podle dohody, kterou uzavřel developer se spolky a radnicí Prahy 5, přejdou bezúplatně všechny veřejné prostory do správy městské části. Sníží se i počet pater ze sedmi na šest. Místo jedné plánované budovy pak vznikne prostor pro novou veřejnou stavbu. Pravděpodobně školu.

„Tohle jednání pro nás bylo unikátní. Ještě nikdy jsme se nesešli se spolky a radními. Jsme rádi, že jsme našli společné řešení,“ usmívá se Petr Štyler z Metrostav Development. Podle Lukáše Budína nebylo zcela jednoduché vytvořit kompromis. První návrh neprošel a kompromis se našel až po sérii jednání.

Než do Klamovky zavítají bagry a dělníci, projekt musí dostat stavební povolení. Podle Petra Štylera z Metrostavu Development se bude muset pozměnit návrh i projektová dokumentace. Pokud vše půjde snadno, do několika let by mělo být postaveno. O budoucnosti školy se bude na městském úřadě ještě diskutovat.

Fotogalerie
18 fotografií