Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Unikátní metoda v Klimkovicích: Róbert (30) po mrtvici si pochová dítě

Autor: Ivana Žáková - 
23. ledna 2014
09:53

Vrátit se znovu jako trenér ve fitcentru do práce a hlavně pochovat své dítě, to jsou dnes životní sny Róberta Bandžucha (30). Před rokem a půl ho náhle skolila mrtvice a on skončil ochrnutý na vozíku. Zpátky do života ho vrátila unikátní metoda v Sanatoriu Klimkovice, které ji začalo používat jako první ve střední Evropě.

Róbert žije ve slovenském městě Krompachy a do Klimkovic u Ostravy přijel v zoufalém stavu. Ještě před jeho třicátinami málem zemřel. Z dodnes neznámých důvodů dostal mozkovou mrtvici. Ze dne na den se mu zhroutil svět. „Nejvíce mě tíží, že jsem musel opustit práci trenéra. S partnerkou jsme taky plánovali rodinu,“ řekl Blesku Róbert.

Trénoval mozek

Lékaři stále nevědí, co u tak mladého a aktivně žijícího člověka způsobilo mozkovou mrtvici. Naděje, že se Róbert vrátí zpátky do normálního života, mu svitla až v lázních Klimkovice, kam přijel „zrehabilitovat“ svůj mozek. Podstoupil unikátní CI Therapy a výsledky překvapili i jej samého. „Dokážu už chodit bez berlí a v ruce udržím i oplatky, předtím jsem ji měl zcela nepohyblivou. Léčba je na dobré cestě. Dnes už věřím, že se vrátím k práci trenéra, a že své dítě jednou dokážu pochovat v náručí,“ pověděl dále nadšený Róbert.

Unikátní mozková terapie

Metoda CI Therapy je odlišná od běžné terapie tím, že se po mrtvici rehabilituje mozek, nikoliv ochrnuté tělo. Konkrétně Róbertovi fyzioterapeuti zaxifovali zdravou ruku, aby ji mozek pak vyhodnotil jako nepoužitelnou a snažil se opět zapojit ruku, která je ochrnutá. Pomocí tréninku nemocné ruky se ve skutečnosti trénuje mozek.

První ve střední Evropě

Unikátní rehabilitační metodu, která zlepšuje pohyblivost horních, případně dolních končetin, které často zůstávají po mozkové příhodě zcela nebo částečně ochrnuté, začaly klímkovické lázně používat jako první ve střední Evropě.

Nuceně navozená terapie spočívá v tom, že při cvičení fyzioterapeut zafixuje pacientovi zdravou ruku a poté stále dokola opakuje potřebný pohyb s končetinou postiženou. Metoda využívá poznatku, že zdravá část mozku je schopna převzít funkci poškozené části. Jde o takzvaný princip neurogeneze, tedy vytváření nových mozkových spojů opakováním určitých pohybů.

„Významný posun ve výsledcích si slibujeme také od spojení této rehabilitační metody s naší jodobromovou solankou, která uvolňuje spasmata, zvyšuje prokrvení a celkově pomáhá regenerovat postižené části organizmu,“ uvedla primářka lázní Jarmila Zipserová.

Zobrazit celou diskusi