Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Katastrofa v Mexickém zálivu: Ropa může ohrozit i Evropu!

Autor: rvs - 
28. května 2010
05:07

Ropná skvrna může ohrozit i Evropu! Ropa, která unikla z vrtné plošiny Deepwater Horizon britské společnosti BP do Mexického zálivu, se může podle vědců dostat až k Evropským břehům.

K havárii došlo 20. dubna. Po výbuchu při kterém zemřelo 11 lidí a dvoudenním požáru se plošina potopila. Z vrtné trubky v hloubce kolem 1500 metrů uniklo už více než 20 milionů litrů ropy. Skvrna v Mexickém zálivu už má několikanásobně větší rozlohu, než celá Česká republika. Nyní podle amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru hrozí, že skvrnu zachytí Golfský proud a ropa se dostane až ke břehům Evropy, Grónska a severní Asii.

Vzácným zvířatům hrozí smrt

Podle ekologů se jedná o jednu z největších ekologických katastrof v historii. Už nyní se ropná skvrna rozšířila až k pobřeží amerických států Louisiany, Alabamy a Mississippi. Od začátku května v Mexickém zálivu už kvůli ropě uhynulo 150 mořských želv, několik desítek ptáků a moře už vyplavilo těla více než deseti uhynulých delfínů.

Tím ale následky katastrofy rozhodně nekončí. Podle Světového fondu na ochranu přírody ohrozí ropa živočišné i rostlinné druhy široko daleko. Katastrofa zdecimuje populace až šesti set unikátních živočišných druhů, včetně například vzácného mořského savce Kapustňáka širokonosého, žijícího v deltách řek a u pobřeží. Tato býložravá zvířata se mohou otrávit rostlinami, které do sebe jedovatou ropu vstřebávají.

Havárií je ohroženo je i pět druhů vzácných mořských želv, které se rozmnožují v mexickém zálivu. A katastrofou již trpí i mnohatisícové ptačí kolonie ve čtyřech přírodních rezervacích na pobřeží Luisiany. Pokud se dospělým ptákům slepí peří při lovu v moři, uhynou. Následně zemřou hlady i jejich mláďata v hnízdištích. Celkové škody budou hrozivé a jejich celkový si nyní dokáže málokdo představit.

Jak to zastavit?

Ropná společnost se snaží mohutný tok ropy zastavit. Nejdříve se snažili vrt přikrýt železobetonovými zvony, ale bez úspěchu. Odčerpávání přímo z vrtu zachytilo jen asi 40 procent unikající ropy. Poslední pokus „Top Kill“ se uskutečnil ve středu, kdy inženýři BP pomocí robotických ponorek napumpovali do vrtu bláto s pojivem, které by se mělo ještě zalít betonem.

Jestli bude akce úspěšná, se ukáže až během následujících dnů. "Problém je, že všechny tyto věci musíte dělat 1500 metrů pod hladinou jen s robotickými ponorkami," okomentoval práce mluvčí BP.

Video Další pokus o ucpání prasklého ventilu u ropného vrtu na dně Mexického zálivu - /YouTube/
Video se připravuje ...

omega2 ( 29. května 2010 23:52 )

a ktery trouba za tu hruzu v zalivu muze? A jak je mozne, ze stale neni moznost unik ropy zastavit???????? Ani si nedovedu predstavit, jake tam budou ztraty a jak bude dlouho trvat az se da vse do poradku. Az unik ropy zastavi, doufam, ze najdou toho supaka, kvuli komu je v zalivu ta katastrofa a souhlasim, ze zaslouzi daleko vetsi trest, nez je na doziviti

ma-o ( 28. května 2010 12:10 )

Ještě jsem nikde nečetl, že by někoho vzali k odpovědnosti. Tenhle hrůzinec je minimálně na doživotí.

zlymikes ( 28. května 2010 05:34 )

pochází z USA.To sice už víme dávno,jen jsme si to po nějakou dobu pletli a mluvili o Moskvě.

Zobrazit celou diskusi