Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Trapas Gordona Browna: Zradil ho mikrofon

Britský premiér Gordon Brown označil jednu z voliček za ´bigotní ženu´.
Britský premiér Gordon Brown označil jednu z voliček za ´bigotní ženu´.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, pal - 
28. dubna 2010
20:37

Britský premiér Gordon Brown si ve středu utrhl pořádnou ostudu. Po předvolebním výstupu si zapomněl vypnout televizní mikrofon a ten pak během soukromého rozhovoru zaznamenal, jak jednu z voliček označil za "bigotní ženu"!

Premiér se dnes sešel s voliči v Rochdale na severu Anglie. Duffyová se na něj při neplánovaném setkání prý obrátila s řadou kritických dotazů. Brownovi se podařilo většinu z nich odpovědět a Duffyová také poté řekla, že premiér byl "velmi příjemný" a že ona bude volit labouristy.

Když ale Brown odjížděl a nastoupil do vozu, neuvědomil si, že má na sobě stále mikroport televize Sky News. "To byla katastrofa. Nikdy mě s tou ženou neměli dát dohromady. Čí to byl nápad? Je to prostě absurdní," řekl svým poradcům. Na dotaz jednoho z nich, co Duffyová říkala, odpověděl: "Všechno. Byl to prostě ten typ bigotní ženy."

Podle prvních reakcí na poznámku britského premiéra Browna v soukromém rozhovoru jde zřejmě o jeden z klíčových okamžiků před volbami 6. května. Labouristický premiér Brown se za své výroky bezprostředně omluvil a dokonce po celém extempore voličku, pětašedesátiletou vdovu Gillian Duffyovou, u ní doma osobně navštívil. Opoziční konzervativci tvrdí, že voliči si o Brownovi udělají úsudek sami.

 

Při pozdějším rozhlasovém rozhovoru se viditelně otřesený Brown omluvil. Zdůraznil současně, že šlo o soukromou konverzaci. Označení "bigotní" podle něj souviselo s tím, že Duffyová tvrdila, že v zemi je příliš přistěhovalců z východní Evropy.

Duffyová řekla, že mnoho potřebných lidí nedostává pomoc, ale lidé, kteří si ji nezaslouží, mohou žádat o sociální dávky. "Odkud přicházejí všichni ti lidé z východní Evropy? Odkud se sem valí?" zeptala se. Brown jí připomněl, že stejně jako v Británii žije milion Evropanů, tak obdobný počet Britů žije na kontinentě.

Brownova poznámka vyvolala ihned ohromnou pozornost všech médií, podle nichž by mohlo jít o rozhodující okamžik mimořádně vyrovnané kampaně. Komentátoři především zdůrazňují kontrast mezi veřejným a soukromým vystupováním premiéra, který je znám výbuchy vzteku.

Pouhých osm dní před volbami epizoda také zastíní veškerou další aktivitu labouristů, kteří jsou v průzkumech na druhém až třetím místě těsně za vedoucími konzervativci a zhruba na úrovni liberálních demokratů. Význam, jaký vedení labouristické kampaně incidentu přisuzuje, dokazuje fakt, že premiér se vrátil do Rochdale a strávil u Duffyové tři čtvrtě hodiny. Po tomto setkání řekl, že jeho omluvu přijala. Označil se za "kajícího se hříšníka" a řekl, že nic takového neměl říci. Duffyová nicméně před tím řekla novinářům, že již nemá v úmyslu labouristy volit.

oldedek ( 29. dubna 2010 10:31 )

Ten je stejnej inteligent jako Jyrka z Prahy a ty jeho omluvy ?!? I kdyby mi za trest 3x zryl zahradu, tak už to nespraví - však oni si ti anglikání s ním už nějak poradí...

dedekkk ( 28. dubna 2010 22:42 )

Moc by mi vyhovovala podobná předvolební agitace i s event. omluvou za faux pass a po tom, co předvádí naši lídři nyní, tím spíše. Moje rozhodnutí - volit takovou stranu, která nehází co nejvíce špíny kolem sebe, neslibuje nemožné a nemá zdiskreditované lidi ve svém vedení - mi celkem nedává moc možností. Kde vzít a nekrást? Nějak se mi nedostává ne inspirace, ale volitelných lidí.

Zobrazit celou diskusi