Nova ale nevlastní mezinárodní licenci, tu britská společnost Fremantle udělila Primě. „Dělají to z trucu a to není nikdy dobré. Pokud bude jejich pořad připomínat náš, začneme soudně řešit předběžné opatření na jeho zastavení,“ řekla Blesku zástupkyně majitele licence Andrea Gavačová.

Nejde o první případ drsného konkurenčního boje. Před několika lety zase Prima se svými VyVolenými udělala čáru přes rozpočet Nově, když je nasadila pár dní předtím, než Nova začala vysílat show Big Brother.

Tvrdý boj mezi televizemi

TV Prima společně se slovenskou TV Joj uvede na podzim show Česko Slovensko má talent. Od pátku už běží na obou televizích upoutávky. Konkurenční TV Nova a TV Markíza, které včas nepožádaly o licenci na tento pořad, se rozhodly jít do vlastní show stejného typu.

Upoutávky na ni vysílají od neděle. Mezinárodní licenci na talentovou show ale vlastní společnost Fremantle a pro Česko a Slovensko ji udělila TV Prima a TV Joj.

To, oč se snaží konkurenční televize, majitele rozpálilo do běla. „Popereme se a dáme do toho všechno,“ řekla Blesku za Fremantle Andrea Gavačová. „Máme s tím velký problém a pokud tento pořad bude připomínat náš, začneme to řešit soudně,“ dodala.

„Já byl osloven, abych byl v porotě obou soutěží,“ prozradil Blesku choreograf Ján Ďurovčík, který momentálně porotcuje na Primě v castingové show Robin Hood. „Ještě jsem se nerozhodl, ale vzhledem ke komplikované situaci možná nevezmu ani jednu nabídku,“ přiznal Blesku.

Fotogalerie
1 fotografie

Probíhají jednání, jak situaci vyřešit

Již včera probíhala první jednání, jak situaci řešit. Na Nově tvrdí, že nejde o kopii »talentu«, ale o vlastní autorský pořad. Podle zákulisních informací za jeho vznikem stojí mimo jiné Vítek Pokorný, který se podílel na většině ze série SuperStar. Moderovat by měla osvědčená dvojice Leoš Mareš a Adela Banášová.

„Překvapilo nás to, ale celou věc musí řešit majitelé licence,“ uvedla tisková mluvčí TV Prima Jana Kocová. „Diváci se mohou těšit na další velkou podzimní show, kterou připravujeme společně s TV Markíza. Podrobnosti zatím s ohledem na konkurenci prozrazovat nebudeme,“ sdělila mluvčí Nova Michaela Fričová.

Mezi Primou a Novou se nejedná o první vyhlášení války o pořad. Před několika lety byla situace opačná. Zatímco Nova vlastnila licenci na soutěž Big Brother, Prima zakoupila velmi obdobnou show VyVolení vytvořenou v Maďarsku. Ta nakonec byla mnohem úspěšnější než originál.