Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Nejbohatší muž světa: Vydělává 45 milionů za hodinu

Zdánlivě neporazitelného zakladatele softwarové společnosti Microsoft však letos sesadil Mexičan Carlos Slim Helú.
Zdánlivě neporazitelného zakladatele softwarové společnosti Microsoft však letos sesadil Mexičan Carlos Slim Helú.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, oj - 
11. března 2010
14:06

Po čtrnácti letech vystřídal v čele žebříčku nejbohatších lidí Billa Gatese mexičan Carlos Slim Helú. Na žebříčku nejbohatších lidí světa, který v noci na čtvrtek zveřejnil americký časopis Forbes, letos figurují už tři Češi.

Forbes na svůj seznam zařazuje osoby, jejichž majetek dosahuje aspoň miliardy dolarů. Letos jich je 1011, což je více než loni, ale méně než v roce 2008. Podle časopisu ukazuje žebříček na ústup ekonomické krize. Například 11 zemí oproti loňsku zdvojnásobilo počet svých miliardářů.

Král Bill Gates sesazen

Mexický telekomunikační magnát Carlos Slim Helú je s majetkem 53,5 miliardy dolarů (asi bilion Kč) letošním nejbohatším člověkem. Helú sesadil loňského vítěze, zakladatele Microsoftu Billa Gatese, který zvítězil čtrnáctkrát v posledních 15 letech. Firmy nového nejbohatšího muže podnikají v celé řadě oborů od stavebnictví, přes provozování řetězce obchodů a hotelů až třeba po výrobu ropných plošin. Skutečnými perlami podnikatelského impéria sedmdesátiletého Slima jsou pak telekomunikační giganty Telmex a América Móvil.

Podle kritiků je Slim monopolista, který profituje na výsadním postavení Telmexu, který v Mexiku provozuje 90 procent pevných telefonních linek. V zemi, kde 35 procent obyvatel žije na hranici chudoby, leží mnohým v žaludku Slimovo jmění, jež časopis Forbes aktuálně odhaduje na 53,5 miliardy dolarů (asi bilion Kč). Na druhou stranu ale Slimovo impérium zaměstnává v přes 200.000 lidí a jeho nadace podporují řadu dobročinných aktivit. Uvádí se, že před začátkem ekonomické krize vydělával každou hodinu v přepočtu přibližně 45 milionů korun.

A jak se ze syna libanonských přistěhovalců Carlose Slima stal nejbohatší Latinoameričan? Podle některých vydělal zejména na skupování krachujících společností a včasné sázce na vyspělé technologie.

Výhodným nákupům problémy sužovaných firem neodolal Slim ani v době ekonomické krize. Například loni investoval čtvrt miliardy dolarů do společnosti The New York Times Co., která vydává stejnojmenný deník a několik dalších tiskovin.

Kellner si pohoršil, mezi elitou Bakala i Babiš

Přestože českému podnikateli Kellnerovi oproti loňsku vzrostl majetek o 1,6 miliardy dolarů, ve srovnání s ostatními dolarovými miliardáři klesl o 13 příček z loňského 76. místa.

Spolumajitel těžební společnosti OKD Bakala se umístil s 1,2 miliardy dolarů na 828. místě. Babiš, majitel firmy Agrofert, se s majetkem v hodnotě miliardy dolarů dostal na 937. místo. "Nevím, na základě čeho to odhadli. Nikdy jsem s nimi nemluvil, asi si to cucají z prstu," citoval server idnes.cz Babiše.

Kde se berou boháči?

Nejvíc nejbohatších lidí světa (40 procent) pochází ze Spojených států, jejich podíl se ale z loňských 45 procent snížil na 40 procent. Po USA mají vysokých počet nejbohatších lidí Čína a Rusko. Nejvíc nových dolarových miliardářů pochází z Asie.

V Evropě, která má podle žebříčku téměř 250 nejbohatších lidí, pochází nejvíc boháčů z Ruska, Německa a Švédska.

Pořadí Jméno Země Jmění (v USD)
1. Carlos Slim Helú Mexiko 53,3 mld.
2. Bill Gates USA 53,0 mld.
3. Warren Buffett USA 47,0 mld.
4. Mukeš Ambani Indie 29,0 mld.
5. Lakšmí Mittal Indie 28,7 mld.
6. Lawrence Ellison USA 28,0 mld.
7. Bernard Arnault Francie 27,5 mld.
8. Eike Batista Brazílie 27,0 mld.
9. Amancio Ortega Španělsko 25,0 mld.
10. Karl Albrecht Německo 23,5 mld.
89. Petr Kellner Česko 7,6 mld.

 

 

quasimodo ( 11. března 2010 15:56 )

hosi a pekne ke zdi. rad zaplatim kulky. Komanci tu byli pekne dlouho a stacilo.

quasimodo ( 11. března 2010 15:54 )

proc osocen, vzdyt je? Proc jste pri kuponovce neudelali totez, proc dnes nepodnikate a jen kritizujete, proc jen zavidite a nesnazite se neco delat mimo zamestnani, proc nezajdete do banky se slusnym podnikatelskym zamerem a nevemete si do startu uver? Protoze v zamestnani je to jednodussi a od piva se nadava vyborne.

quasimodo ( 11. března 2010 15:51 )

kdo ti brani si vzit poradny uver, koupit dum? Kazdy mesic se budes modlit at najemnici zaplati, a kdyz nezaplati, tak je stejne diky debilnim zakonum nesmis vyhodit. Popripade se prestehuj.

bara ( 11. března 2010 15:39 )

....ten je ale šikovnej!! - a pracuje hlavou, nebo rukama??

bara ( 11. března 2010 15:35 )

přesně...

Zobrazit celou diskusi