V pelhřimovském Muzeu rekordů a kuriozit ji včera představil ředitel textilního učiliště v Třeboni Petr Káninský. „Cena modelu je rovných sto tisíc korun. Třicet švadlen jej šilo plných 220 hodin. Děvčata na ně přišila 2523 šupin z kapra, candáta, štiky a okouna,“ uvedl ředitel učiliště.

Vzhledem k ceně modelu se šatů zatím nesmí dotknout žádná z modelek. „Je to velké riziko, šaty by se mohly poškodit. Jsou určeny k dvaceti veřejným předvedením a pak skončí někde ve výstavních sbírkách,“ řekl Káninský.

Třeboňské švadleny oprášily sto padesát let starou jihočeskou tradici vyšívání šatů rybími šupinami. V každé šupině je až pět otvorů vytvořených šídlem. „Šupiny jsme dostali od rybářů. Děvčata je musela vyprat, vylisovat a usušit,“ dodal ředitel.

Fotogalerie
5 fotografií

Do Prahy na soutěž Miss pojede z Třeboně sedm budoucích švadlen, aby mohly modelkám do rybích šatů pomáhat.

Rybí šaty oblékne na soutěži Christina Zidková z Prahy. Vylosovala si totiž, že v březnu při finále soutěže Česká Miss 2010 předvede extravagantní model právě za Jihočeský kraj. Ostatní finalistky letošního ročníku předvedou módní výtvory tvůrců dalších krajů. Tento záměr má podpořit řemeslnou výrobu v tuzemsku, vrátit věhlas zlatým českým rukám a podpořit národní hrdost.