Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Dobrá zpráva: Orli skalní poprvé utvořili pár!

Autor: Marie Machková, fr - 
5. března 2010
06:55

Orli skalní, které se ochranáři po několik let snaží vracet do přírody, poprvé utvořili pár a dokonce prý začali stavět společné hnízdo! Poprvé po více než sto letech se tak mladý pár těchto dravců pokouší o zahnízdění v Beskydech. Filoména a David, kteří si padli do oka, pocházejí oba ze Slovenska.

Orli skalní v Česku vyhynuli koncem 19. století. Před několika lety začali pracovníci Stanice pro záchranu živočichů v Bartošovicích pracovat na jejich návratu. Ze Slovenska vozí mláďata ohrožených ptáků a po několikaměsíční péči na stanici je jednotlivě vypouštějí do přírody. „Jsou to mláďata, která by zahynula. Starší sourozenec by je zabil,“ řekl ošetřovatel Jan Kašinský. „My je zachráníme a zároveň zachraňujeme i přírodu u nás,“ podotkl.

Filoména, kterou přivezli do Beskyd v roce 2007, a o rok starší David si podle něj už společně nanosili na strom větve a suchou trávu, z nichž vybudují rozměrné hnízdo. „Orli jsou věrní partneři a velmi zodpovědní rodiče. Rok spolu budou žít a pak se s největší pravděpodobností pokusí o mladé,“ vysvětlil Kašinský. Přestože do pohlavní vyspělosti chybí Filoméně ještě rok, ochránci přírody věří, že napřesrok už by Filoména s Davidem mohli vyvést mladé.

Naposled hnízdili v 19. století

Do 80. let 19. století hnízdil v Krkonoších a Beskydech. Nyní se objevuje zřídka, většinou jen jednotliví ptáci. Je kriticky ohroženým druhem. Proto se ho ochránci přírody v Beskydech od roku 2006 snaží vrátit do přírody. Pokud David s Filoménou uspějí, vybudují si na stromě či na skále mohutné hnízdo ze silných větví 2 metry široké a metr vysoké. To budou užívat jen v období hnízdění od června do září a každý rok se k němu budou vracet, přičemž ho vždy o něco zvětší.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

suffran ( 5. března 2010 08:53 )

Nádhera! Ať přichází víc takových pozitivních zpráv a hlavně ať se jim daří a vyhnou se nablblým "myslivcům"...

Zobrazit celou diskusi