Karel a Marie se brali v roce 1961
Autor: Archiv rodiny

Poprvé uviděl svou ženu: Mamko, nevypadáš vůbec špatně!

Dobry den, chtela bych se zeptat, jake mate plany - co byste chtel poznat - z cinnosti, ze zálib, ze zábavy, co jste dríve nemohl - třeba jít do lesa na houby, nebo si jet prohlídnout nejaké památky.. Děkuji za odpvěd a přeji hodne zdraví (magda) 
Přál bych si do budocna, až se mi ještě zlepší zrak, jet do Prahy. To bude moje první cesta. Naposled jsemtam byl jako kluk ,když jsem ještě viděl - bylo mi 14 let a pak dva roky coby již nevidomý. Chtěl bych vidět hrad, chrám Sv. Víta , Karlův most a tak. Moc se těším na přírodu. Rád bych se procházel po lese a sledoval přírodu. Jak kluk jsem byl nadšený houbař. Chtěl bych poznat všechny dobré lidi. Vždycky jsem měl rád společenský život.
Dobrý den, to znamená, že na levé oko nevidíte a neuvidíte?  (Iva) 
Na levé oko nedím je světlocit, tedy poznám jen, odkud jde světlo. Rohovka se ujala, ale sítnice nereaguje. Zatím další operace není vhodná v nejbližší době. Ale já jsem b yl celý život velký optimista a bojovník, proto byl i v době slepoty ten můj život krásný. nevzdávám se ani teď . Doufám, že pravé oko bude stále zesilovat, vidění se zlepší a možná přijde den, že i na levé snad trochu prohlédnu. Každý týden jezdím do Zlína k lékařce Janě Stodůlkové na akupunkturu. právě díky se mozek rychleji zotavuje. Ono není vůbec samozřejmé, že po tolika letech slepoty vidím. jsou podle pana primáře případy, kdy mozek již nedokázal reagovat na vjemy a pacient zůstal slepý. Přeju všem nevidomým, aby je potkalo takové štěstí jako mě. Nevzdávejte to!
Dobrý den, moc zdravím a přeji jen vše dobré. Je nějaká šance, že se ještě pokusíte s panem primářem o nápravu levého oka? (Šárka ) 
Operace levého oka se uskutečnila na pracovišti Gemini v Průhonicích. Oko ale nereagovalo. Bylo to pro nás oba zklamání. V oku mám ale stále světlocit. Není vyloučeno, že třeba za nějaký rok se pokusíme o novou operaci. Momentálně to ale nepřipadá v úvahu.
ještě dodatek . Jako masér znal jste mého tatínka p. Moravu. Vaše jméno se mi zdá povědomé. Učil v Praze a dodnes se potkávám s jeho "dětmi" dnes už ve vysokém věku. Naposledy v lázních Bohdanči (Olina) 
Ano. Paní Olinko, děkuji. mohu Vás ujistit, že si na Vašeho tatínka vzpomínám. učil nás masírovat na Albertově v Praze. Dobře nás to naučil a 40 let jsem pak pokračoval.
Je to zázrak a moc vám to přeji.Jste jeden z mnoha. Nevím jak daleko jste ve víře --- ale říká se "víra Tvá tě uzdraví"Hodně zdraví ve Vašem Novém životě (olina) 
Jsem katolík, věřím, do kostela s manželkou chodíme, ale nejsme fanatici. Je pravdo u, že člověk usí mít nějakou víru, o kterou se může opřít. V tom neštětí si vzpomenete na boha. Nevěřil jsem ale , že bych mohl vidět. Na celém světě se to nepodařilo tehdy. Až poslední rok jsem doufal. Podle mě někdo nahoře řídil i to, že jsme se s manželkou potkali.
Jaké to bylo být slepý?Je to jako když zavřete oči? (Barča) 
Zkuste si přes oči dát třeba prostěradlo. Když byl den, viděl jsem světlocit - asi tak, jak to uvidíte ted vy s prostěradlem přes oči. Když byla tma, viděl jsem jen tmu.
Moc blahopřeji k úspěšné operaci a přeji Vám ještě dalších nejméně padesát let života, abyste si užil toho, co Vám bohužel bylo tak dlouho odepřeno. Chtěl bych se zeptat, jakto, že po tak dlouhé době, co jste nemohl číst a neviděl písmena, okamžitě umíte číst? Máte můj obdiv. (Jirka) 
Já i pan primář jsme byli velice překvapeni. V ordinaci jsem vzal elektronickou lupu a mohl jsem hned číst. Písmena jsem nezapomněl, ani čísla. V tom mozek nezklamal. Jsem také vděčný.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jaký jste měl pocit, když jste se viděl po tak dlouhé době v zrcadle? Přeji Vám hodně zdravíčka (Hanka) 
Dobrý, myslím, že jsem ještě pořád fešák na 71 let. Tvrdí to i moje manželka.
Je to neuvěřitelné, musí to být nepopsatelný pocit, když se Vám po 53 letech vrátil zrak, úplně mě to dojímá. Pan doktor by zasloužil metál. Držím Vám palce a přeji Vám hodně zdraví. (Simona) 
Pan primář Stodůlka by si zasloužil metálů několik. Ale já jsem s ním tak spokojený a myslím, že nejen já, že bych ho nejraději navrhnul na Nobelovu cenu.
Dobrý den, přeju vám hodně štěstí a lásky a obdivuju vás, že jste na svět nezanevřel a máte krásné manželství. Ať se vám hezky na ten svět kouká! (BB) 
Díky za přání. Mohu potvrdit, že manželství jsem měl a mám opravdu pěkné a skvělou manželku. Vydržela se mnou celých 49 let. Příští rok v lednu oslavíme půl století, vychovali jsem dva syny.
Blahopřeji Vám k operaci,mohla bych se zeptat,proč Vám tento zákrok na očích neprovedli již dříve? (Marcela) 
Dříve nebyla tato operace možná. Až američané přišli s umělou ohovkou Boston. Tkví to v medicínském pokroku.
Dobrý den, jaký je vidět sám sebe po 53 letech? Děkuju (Kamil) 
To je zajímavý dotaz. Když jsem se viděl navideu - operaci očí, a syn mi to ukázal v televizi , tak jsem se hned poznal. Ale zpočátku jsem si v duchu říkal, co je to za šedivého dědka. .Se vzhledem jsem spokojený, ale je to skok, když si člověk mapatoval mladého, černovlasého šviháka.
KDE SE VIDÍTE ZA 10 LET? (Matěj) 
Co bude za 10 let, to nevím, ale každé ráno si řikám - díky za každé dobré ráno. Chtěl bych být ještě fit a když už se stal takový zázrak a vidím, tak bych si to přál ještě hodně užít.
Pán Pavela, teším sa z navrátenia zraku a prajem vám, aby to bolo natrvalo, o čom samozrejme nepochybujem. Mám na vás jednu otázku: Aké to je po 50 -tych rokoch vidieť technický pokrok ako napr.farebnú televíziu, nové dizainy aut a pod.?  (cyrilko) 
Barevná televize mě velice překvapila, protože mně nyní umožňuje se dívat na filmy a hlavně na sport. Máme velkou obrazovku, je to úžasné a pro mě velkýz pomocník . Posiluji zrak a zlepšuji i vnímání. Jako chlapec jsem viděl auta - nejmodernějčí byla Spartak a tatraplán z Kopřivnice. Dnes opravdu zírám, kam design došel.
Viděla jsem dokument o člověku, kterému po letech vrátili zrak, ale on nedokázal k tomu, co viděl, připojit význam - např. rozeznat jablko od obrázku jablka. Obrazy ho děsily, nakonec opět oslepl. Jak je to u vás? (Monika) 
Jelikož jjsem do 17. let perfektně viděl, kromě asi televize. Ale svět okolo. Představivost mi zůstala a nyní mi nic takového nedělá problémy. Jedině nové věci, které tehdy nebyly, jsem si musel osahat. Například magnetofony, tranzistoráky, mobily. Mám už i mobil pro důchodce. už ho zvládám.
Dobrý den, otázku nemám, jen chci popřát hodně štěstí. (Musilová) 
Moc děkuji a víte, o tom štěstí to trochu i je. Já jsem ho měl!
Dobrý den :) Jak se máte? Jaké to bylo poprvé vidět? (Monika) 
Mám se dobře, změnil se mi zcela život a to k lepšímu. První prožitky jsem již popsal dříve. První slova , která jsem vůbec přrečetl, byla na nákupní tašce z Albertu.
Myslím, že je to ohromný úspěch medicíny. Považuji to za zázrak. Jakou jste měl šanci, že uvidíte? (Renata) 
Byl to risk. Šanci jsem měl díky primáři Pavlu Stodůlkovi. Řekli mi - pane Pavela, tady je velká naděje.Dáme se do toho. A já kývl. Bohužel levé oko nedopadlo, jak jsme si představovali, ale pravé všechno nahradilo.
Dobrý den :) Jak se máte? Jaké jste měl pocity, když jste poprvé uviděl? Držím Vám palce. Nashledanou. (Monika) 
Byl jsem neuvěřitelně šťastný. kdo to nezažil, nemůže to asi pochopit. Mám se nyní skvěle. Žena sedí vedle mě na pohovce a je úžasné, že dnes jsem přečetl bez lupy celou přední stránku televizních novin - časopisu. A právě ted jsem dokumentoval redaktorce, že vidím na slepecké hodinky a řekl, kolik, je hodin. Nemusím je otevírat. No není to úžasné?
pane Pavela a pamatoval jste si ,jak vypadal svět,když jste byl před nehodou? (Eva) 
No pravda. Do těch 17 let si dodnes pamatuji všechno, i šikovné holky, které se mi v tu dobu líbily. Po úraze byl ale šmitec.
Dobre odpoledne, chci se zeptat, jestli musite sve oci chranit - aby se vam prilis nenamohly. Nedelají vám zle ostré paprsky a denní světlo? Take jsem cetl, ze vam jeste dela problem propojit si vizualni vjem s informaci, co to vlastne je - stale vas to trapi? Videl jsem jeden film, kde se hlavnimu hrdinovi taky vratil zrak, on pak treba drzel v ruce jabko, ale vubec nevedel, ze je to jablko. musel zavrit oci a hmatem ho poznat. Stalo se vam neco podobneho? dekuji predem za odpoved. Dalibor S. (dalibor sýkora) 
Oči si chráním jen tak, že nosím dioptrické brýle. Jen proto, abych náhodou nezachytil třeba i větve stromu a rohovku si nepoškodil. Pokud se dívám po směru slunečních paprsků, tak vidím mnohem lépe. Když mně svítí do očí, musím je přivírat, trochu mě ostré světlo dráždí. V mém případě je zázrak, že po 53 letech po operaci vůbec vidím. Protože je řada případů, kdy mozek už nereaguje. Mohu být proto šťastný.
Dobry den, chtela jsem se Vás zeptat, jestli se vám behem slepoty zlepsily ostatni smysly, treba sluch a hmat. Dekuju za odpoved, hodne zdravi přeje Fanka (Fany) 
To bohužel ne. Hmat se zlepšil velice, to ano, ale sluch ne. Mám sluchovou vadu od narození. Sice jen malou, ale slyším v pohodě, zatím to není nějak znát.
jaký je život ve tmě? hodně zdraví přeje lenka (Lenka) 
Mohu to posuzovat, když jsem oslepl v 17. letech. Když jsem se ženil, sice jsem neviděl, ale už mně to vůbec nepřišlo. Já jsem se opravdu rychle přizpůsobil a nebral jsem tmu tragicky. I v té tmě jsem dokázal i mnohé opravit napřiklad visavač, vypínače a tak.
Dobrý den, co jste citil, když jste poprvé po takové době viděl? Líbil se vám svět kolem vás? Změnil na první pohled hodně? Přeju hodně zdraví (Martina) 
Na to jsem již odpověděl. Svět se změnil moc a k lepšímu. Bohužel lidé ale k horšímu. Dříve měli k sobě lidé blíž. Ale na svoji rodinu si stěžovat nemohu. Synové se k nám chovají perfektně.
Dobry den, pry jste precetl uz 3 knizky. Ktere?:) diky za odpoved (Verka) 
první jsem z knihovyn vytáhly Dva roky prázdnin, protože jsem to jako kluk nestihl přečíst. Druhá byla na doporučení manželky - Hraběnka Kosselova - historický román a třetí je dětská kniha Heidi děvčátko z hor. Jsou tam totiž velká písmena a to mě vyhovuje. Pár řádků mohu přečíst pouhým okem bez elektronické lupy.
cetla jsem, ze jste pracoval jako maser. Bavilo vas to povolani? (Marie) 
Konečně nádherný dotaz! Když jsem masíroval plných 40 let, mohu zhodnotit, že to pro mě bylo ideální zaměstnání. Nejvíc mě těšilo, že já sám postižený, jsem mohl pomáhat vracet lidem zdraví. Měl jsem štěstí na dobrý pracovní kolektiv. Za moc mu vděčím dodnes. Byla to moje nejkrásnější léta. Když klienti byli spokojeni. Dámy mně chválily a říkaly mi Karlíčku. Byl jsem mladý a bylo to fajn. S ženou jsem denně chodíval ke schodům v lázních a dál do léčebné vily Bečva už sám s bílou holí.
Jake vsechny zpusoby lecby jste zkousel, nezlepsil se vam zrak aspon castecne?  (Milan) 
Kromě pobytu v olomoucké klinice jsem nezkoušel už nic, protože na popálenou rohovku není léku. Navíc jsem pak měl na pravém oku zcela srostlá víčka.
je neco, co se vam nelibilo, kdyz jste se na to ted po operaci podíval? treba politici jsou dost k nekoukani.. zdravi Daniel Milota, Jihlava (dan) 
Co se týká politiky, tak dříve podle hlasu jsem si představoval,jak asi vypadá pan Paroubek. Připadal mi dobře vykrmený a podle mluvy namyšlený. Teď jsem si ho konečně prohlédl na velké obrazovce a docela jsem se trefil. Smál jsem se tomu. Klaus je docela sympaťák.když ho vidím v televizi, prohlížím si jeho kravaty.
Dobrý den, z mládí máte jiste vizuální vzpomínky, nějaké fotky... jaké vzpomínky máte po oslepnutí? Třeba na svatbu? Vytvořil jste si v hlavě vlastní obrázkové vzpomínky? Děkuji a gratuluji k operaci, je to super! (Karel) 
Vzpomínky na mládí a hezká léta mám dodnes. Vím, jak vypadali spolužáci, rodina ve škole. To se nezapomene. Když jsem oslepl a ženil jsem se, tak jsem si svoji nevěstu dokázal představit. Když si oblékla svárteční šaty, tak jsem si ji celou osahal. Byla velmi štíhlá a milá. Prostě jsem věděl, že je hezká a moc mile se vždy smála.
dobry den, moc vam fandim, jste vazne kabrnak, jak to vsechno zvladate. Bál jste se operace? dekuju za odpoved a preju hodne zdravi (zlatinka25) 
Operace jsem se nebál. Věděl jsem o primáři Pavlu Stodůlkovi, jaká je to světová kapacita. Navíc jsem nemohl nic ztratit. Od počátku jsem mu důvěřoval a vůbec jsem se nezklamal. Rychle jsem se vyrovnal, největší nápor u nás doma máme ze strany novinářů. Jsem šťastný jak blecha. Vždyť už čtu knížky! Již třetí ! Ale pozor, s pomocí elektronické lupy.
Dobry den, jaky to byl pocit, kdyz jste poprve otevrel oci? Co vam blesklo hlavou? Diky, Zaneta (Zaneta) 
Operace levého oka se bohužel nepodařila, takže jsem viděl tolik světla, co předtím. U druhého oka to bylo jiné. Když mi pan primář Stodůlka rozřezal víčka, která jsem měl srostlá k sobě i oku a provedl transplantaci americké rohovky, tak mě oko zase zalepil a neviděl jsem nic. Až druhý den barevnou propisku. To je zázrak, říkal jsem si!
Dobry den pane Pavelo, chtela jsem se zeptat, co vam delalo nejvetsi problemy, kdyz jste oslepl, a co je pro vas nejtezsi nyni, kdyz zase vidíte.  (michaela d.) 
Samozřejmě byl problém, než jsem si zvykl na to, že jsem slepý a přizpůsobil se tomu, ale hlavně mi dělala problom v duši moje maminka. Nejvíce trpěla, že její nejmladší syn nevidí. Nemohla se s tím smířit a mě trápilo, když jsem ji slyšel plakat. Teď jsem měl obavy jiné. Při operaci j sem se bál, jestli opravdu ještě uvidím. Měl jsem strach jestli můj mozek začně reagovat a budu vidět více a více. zatím se to daří. Musím to zaklepat.
co jste uviděl jako první? (tomas) 
Když mě syn přivezl domů a druhý den sundal obvaz, uviděl jsem na ledničce propisku. Byla růžová. Měl jsem takový pocit, že jsem vykřikl . Marku, já vidím. Sáhl jsem na propisku a ukázal mu ji. Byli jsme tak dojati, že se to nedá ani popsat. Pořád to budu mít v mysli a nezapomenu na ten okamžik.
Dobrý den, ta operace je paráda, moc vám to přeju. Když jste přišel o zrak, jak dlouho vám trvalo, než jste se s tím smířil a naučil se žít jako slepec? Děkuji za odpověď (Aleš) 
Několik měsíců jsem strávil na oční klinice v Olomouci. Pan prof. Václav Vejdovský byl tenkrát evropská kapacita. Prodělal jsem tři transplantace rohovky od dárců, ale bohužel nebyly úspěšné. Nikdy se rohovka neujala. Když mi profesor řekl -mládenče musíte se s tím smířit, nedá se nic dělat, tak jsem se opravdu smířil rychle. Hned jsem se začal učit Braillovo písmo a přihlásil se do jendoho z prvních kursů pro nevidomé maséry. Vše se mi to podařilo asi díky mé veselé povaze.
Dobry den, chtela jsem se zeptat, jestli jste byl prekvapeny z toho, co nyní vidite kolem sebe. jak se svet za tech padesat let promenil. Preji vam spoustu energie a zdravi.Strakova, Benešov (Marie Strakova) 
Oko začíná rozlišovat. Jsem opravdu překvapen jaký pokrok udělala technika za 53 let, co jsem neviděl. Ve svém okolí zatím ještě nemohou vše posoudit, ale už tak vidím krásně barevné opravené domy. Vůbec poprvé jsem viděl panelák. V Telicícm máme jen čtyři a my v jednom z nich bydlíme. V 50. letech, kdy jsem ještě viděl, se žádné paneláky nestavěly. Nic moc, ale bydlí se nám v něm dobře. Taky jsem si vůbec poprvé prohlížel auta. Ta jsou fantastická. Syb mě vozí do Zlína na kontroly očí vozem Opel.
moc vám to přeji,hlavně moc zdraví.jaký to je pro mladýho kluka přijít o zrak tak náhle (dada) 
Je to hrozné, to opravdu. Byl jsem plný elánu a života. Vše před sebou. A najednou jen ta tma. Zůstal mi jen světlocit. Poznal jsem, kdy jen den a noc. Obrysy vůbec žádné a barvy taktéž. Musel jsem se s tímvyrovnat. Sáhnout si na život ze zklamání ,jsem vůbec nikdy nepomyslel.
Milý pane Pavelo moc Vám přejeme ještě hodně štastných let..je to neuvěřitelné,je to zázrak......mějte se s rodinou moc krásně....a posíláme objetí... (Eva) 
Moc děkuji za přízeň a zájem. I vám přejeme s manželkou hodně zdraví a spokojený život.
Zklamal Vás tento svět,nebo jste si jej představoval lépe? (Jarek) 
Bohužel ještě nemohou posoudit jak velké změny jsou v přírodě, protože ještě porádně nevidím na větší vzdálenost. Svět ale udělal velký pokrok v technice a vědě. Důkazem toho je i má operace. Dokonalá umělá rohovka, kterou mi transplantovali.
Byl jste dojatý, když jste viděl svou ženu? (Cyrda) 
Zdravíme vas z Teplic nad Bečvou z panelového domu, kde bydlí pan Karel Pavela. Tešíme se na vase dotazy. Dojatý jsem byl opravdu velice. Řekl jsem jí - mamko, ty vůbec nevypadáš špatně. Jsi moc hezká a jak jsi musela být krásná před těmi 50. lety. Byl jsem šťastný.