Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Výzkum v Haštale: Najdou ostatky sv. Anežky?

Autor: pal, ČTK - 
16. února 2010
14:44

Archeologové v úterý odpoledne zahájili výzkum v pražském kostele sv. Haštala, kde se možná nacházejí ostatky sv. Anežky České. Hrob by měli odkrýt během několika hodin.

Výzkumníci zatím pracují na odkrytí kamenné desky pod hlavním oltářem kostela. K údajným ostatkům sv. Anežky by se měli dostat během několika hodin.

Radar podle restaurátorů potvrdil, že pod zemí se ukrývá přibližně půl metru dlouhá truhla a dva kovové předměty. Mohlo by se jednat o královskou pečeť a berlu abatyše. Přestože je Anežka Přemyslovna historickou osobností, je její příběh opředen mnoha legendami a obestřen tajemstvím a zejména pro český národ má velký symbolický význam.

Někteří odborníci však už předem vyjádřili skepsi k výsledku průzkumu, k Haštalu údajně nevedou žádné historicky ověřitelné materiály.

Po hrobě sv. Anežky se pátrá celá staletí. Neexistence Anežčiných ostatků dlouho bránila i její kanonizaci, protože až do 20. století bez nich tento proces nebyl možný. Ke svatořečení Anežce pomohla až údajná část její čelisti přechovávaná ve španělském klášteře v Escorialu. Část této relikvie získala i svatovítská kapitula.

Právě tyto ostatky, pokud jsou pravé, by podle některých mohly pomoci identifikovat případný pražský nález. Příslušnost k Přemyslovcům by zase mohla potvrdit shoda s genetickým materiálem blízkého příbuzného; zkoumat příslušníky přemyslovského rodu z genetického hlediska odborníci plánují bez ohledu na případný nález Anežčiných ostatků.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

bara ( 16. února 2010 22:31 )

myslet si, že soška ukazuje tam, kde je hrob, je takovej nesmysl...sošky lidí nemívají sevřené pěsti, ani všechny prsty natažené . navíc ta soška mohla být během staletí přemístěna z jednoho místa na druhé, i sousoší, ve kterém byly umístěny sochy jednotlivě, se měnilo...což se běžně dělávalo, i tento ksotel byl kdysi rekonstruován!

Zobrazit celou diskusi