Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Valentýn v zoo: Levharti na svátek zamilovaných nečekali

Autor: žig - 
13. února 2010
05:00

Na nedělní svátek zamilovaných se již naladili levharti perští v královédvorské zoo. Návštěvníci i ošetřovatelé se stali svědky námluv mezi Pearlem (12) a Deinou (9), které skončily pářením na sněhu.

Pearl nedokázal Deině už dříve mnohokrát odolat a jejich spojení tak v minulosti přineslo narození a úspěšný odchov již šesti mláďat. „Jestli byly i tyto jejich předvalentýnské líbánky úspěšné, to se dozvíme v květnu, protože samice levhartů je březí tři měsíce,“ uvedla Jana Myslivečková, mluvčí východočeské zoo, ve které se dosud narodilo již čtyřicet levhartů.

Samec Pearl pochází ze Singapuru a je geneticky nejhodnotnějším levhartem perským v celé Evropě. Samec totiž není příbuzný s žádným jiným levhartem chovaným v zoo na tomto kontinentu.

Levhart perský

Původně se vyskytoval v Malé Asii, Zakavkazsku a na Středním východě. Patří mezi kriticky ohrožené druhy. Loví malé živočichy, ale i menší antilopy či paviány. Oběti vytahují na stromy. Dožívají se 23 let, žijí samotářsky.

balin ( 13. února 2010 13:08 )

a nami vcelku dosť opovrhujú, takže sa ani nenechajú rušiť, nerobte si starosti

w.mojko ( 13. února 2010 07:37 )

Ďalší článok na vysokej úrovni...Príroda obdarovala zvieratá pudmi /aj rozmnožovacími/ a pária sa opdľa ročného obdobia, kedy im je rozmnožovanie dané prírodou.lovek naviac dostal aj rozum, s ktorým svoje pudy koriguje. Žiaľ, u niektorých jedincov či úchylov /viď autor článku/ mám pochybnosti, či sú vedení výlučne pudmi, alebo občas použijú aj rozum a inteligenciu. Dnes sa to nejak neobjavilo...

gogo ( 13. února 2010 07:28 )

Nedomnívám se že jsem nějaký puritán, ale to předvádění pářících se zvířat je více než ubohé. Na rozdíl od hloupých lidí, by k tomu tato nádherná a inteligentní zvířata (kterými šelmy kočkovité bezesporu jsou) ráda měla své soukromí, protože na rozdíl od hloupých lidí to nejsou žádní exicibionisté. Ale zavřít je do klece a pak fotit a zveřejňovat v Blesku a ještě v těchto souvislostech.. Trapné....

Zobrazit celou diskusi