Pak ještě zdůraznil: „Není moc co slavit, vždyť jsem zase o rok smrti blíž.“ Populární komik a velký recesista prý neprahne ani po nějaké velké roli. „Práce, kterou mám, mi skutečně stačí,“ svěřil. Dneska si na Lábuse zavzpomíná řada kolegů a někteří se podělili i s Bleskem.

Tak například režisér Zdeněk Troška prozradil největší Lábusovo tajemství: Neumí plavat! „Jirkovi stačí, aby byl ve vodě po pás a už je z toho celý vyděšený,“ svěřuje Troška, který s Lábusem coby Béďou točil trilogii Slunce, seno. „Když jsme v Itálii natáčeli Slunce, seno, erotika, Jirka chtě nechtě musel do moře. Před kamerou se bravurně rozběhl, skočil do vln a zabořil se jednou nohou do písku. S tou druhou potom kamufloval, že plave. Maximálně na té jedné noze trošku zaposkakoval. Jen co se kamera zastavila, utíkal jako o závod na břeh,“ zavzpomínal Troška a zdůraznil: „Nikdo nepoznal, že neplave. To je důkaz, že Jirka je znamenitý herec po všech stránkách.“

Fotogalerie
3 fotografie

Na Lábuse stejně pobaveně vzpomíná Pavel Nový, který s ním hraje desítky let v Ypsilonce. „Mám ho rád, rád se na něj dívám, rád s ním hraju,“ svěřil Nový. „Jiří je extrémně výjimečný člověk. Trochu magor, ale jinak skvělej. Každý dokážeme vymyslet pár šíleností, ale on je na rozdíl od nás skutečně zrealizuje,“ dodal ještě.

Václav Upír Krejčí hrával s Lábusem v pořadu Možná přijde i kouzelník. „Jirka je studnice neuvěřitelných fórů a skečů. Jednou měl v létě sousedovi zalévat květiny. Ten pán měl u každé květinky přesný popis, kolik vody a jaké. Jirka nechal vyklidit pokoj a navozit zem. Udělal mu v obýváku pěknou zahrádku, kam mu zasadil rostliny. Takovou věc by nikdo jiný než Lábus nedal dohromady.“

Herecký kolega z Ypsilonky Martin Dejdar popsal Jiřího Lábuse velmi osobitým způsobem. „Lábus, to je těžce návyková droga. Extáze je proti němu šňupání proti rýmě. Leze vám na nervy, nenávidíte ho, vysává vás, unavuje. Nechápete nic z toho, co dělá, a přesto s ním musíte být. Potřebujete ho. Těšíte se na něj. Milujete ho. Je to prostě Lábus,“ vysekl poklonu oslavenci.