Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Che Gueavara se skrýval s milenkou v domě u Prahy

Vystudovaný lékař, povoláním revolucionář Che Guevara
Vystudovaný lékař, povoláním revolucionář Che Guevara  (Autor: wikipedia.org)
Autor: INT - 
21. ledna 2010
20:48

Po čtyřiatřiceti letech se podařilo redakci iDnes.cz najít místo, kde na jaře 1966 pobýval v Československu proslulý argentinský revolucionář Ernesto Che Guevara. Pod cizím jménem a s vizáží změněnou k nepoznání žil pět měsíců v obci Ládví na Benešovsku.

Bylo to prý nejhorší období v Che Guevarova životě. Nechtěl k nám. Přesvědčila ho však vidina několika týdnů strávených s milenkou.

Zároveň si revolucionář v komunistickém Československu od března do července 1966 léčil silné astma.

Žil tu pod cizím jménem a s pozměněnou podobou. Obklopovali ho jen nejvěrnější přátelé. "Che Guevarova" vila, kterou dnes obklopují vzrostlé stromy, už dávno státu nepatří, prodal ji v roce 1978.

Vystudovaný lékař, povoláním revolucionář Che Guevara Vystudovaný lékař, povoláním revolucionář Che Guevara | Martin Brejla

Fakt, že na československém území Che Guevara v šedesátých letech pobýval, je veřejně známý poměrně dlouho. Přesné místo revolucionářova pobytu ale nikdo přesně neznal. I historici si mysleli, že se Che ukrýval v jakési vile asi 20 kilometrů od Prahy směrem na Lidice.

Bylo to ale jinde - ve vesničce Ládví jižně od Prahy. Jeden z hlavních důkazů o revolucionářově pobytu v socialistické ČSSR poskytly jeho vlastní zápisky. Všechny indicie se ale propojily až díky informacím ze složky Che Guevarovy milenky Tamary Bunke. Zprávu přinesl jako první server iDnes.cz.

honza49 ( 22. ledna 2010 00:27 )

tak by bylo lepší, kdyby prostě napsali : Před mnoha lety,,, Vraťe školný !!

Zobrazit celou diskusi