Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Velblouda Abdula (18) zabila láska

Když na velblouda přijde chtíč, jde vše stranou...
Když na velblouda přijde chtíč, jde vše stranou...  (Autor: acs)
Autor: Michal Budík, jos - 
9. ledna 2010
19:22

Nejstaršímu velbloudovi v brněnské ZOO – osmnáctiletému Abdulovi, se v sobotu stala osudnou krkolomná milostná poloha při páření. Zlomil si při ní ošklivě nohu a musel být utracen.

Abdul byl jedním z pěti dvouhrbých velbloudů v brněnské ZOO. O stádečko se tento velký milovník sám významně zasloužil – dva samečci jsou jeho potomky. V sobotu ale při milostných hrátkách přecenil své možnosti. Uklouzl a zlomil si nohu. Vedení zahrady poté rozhodlo, že má být utracen.

„Léčba by byla složitá a v jeho věku by byla bez efektu,“ řekl Blesku mluvčí ZOO Pavel Hrazdíra. Jak dále řekl, váha dospělého samce se pohybuje mezi 600 až 700 kilogramy. „Jakmile by si na tu nohu stoupl, tak by ihned došlo k její deformaci,“ doplnil Hrazdíra.

S podobným případem se v brněnské ZOO setkali před sedmi lety. „Tenkrát jsme velbloudovi zlomenou nohu zpevnili pomocí kovových svorek. Když se na ni potom postavil, úplně se mu rozpadla kost,“ zavzpomínal na marný pokus mluvčí brněnské ZOO. Záchranná akce tehdy bohužel skončila stejně, jako sobotní nehoda – předčasnou smrtí zvířete. Abdul byl ale nefalšovaný velbloudí důchodce. Příslušníci jeho druhu se dožívají 22 let.

Na pěti kusech by se brněnské stádo velbloudů mělo opět ustálit už v nejbližších dnech. Jedna z místních samic je březí a narození jejího potomka už je pouze otázkou týdnů.

adam55 ( 9. ledna 2010 21:13 )

Doufám, že moc netrpěl.

Zobrazit celou diskusi