V souvislosti s Presleyho nedožitými 75. narozeninami přichází na trh několik nových publikací. Jednu z nich napsal dýdžej George Klein, který se s Elvisem kamarádil od osmé třídy. Myslí, že Presley by nikdy nezemřel tak mladý, kdyby u sebe měl svoji matku. "Měla nad ním neskutečnou moc. Díky ní byl tak zdvořilý a takový gentleman. Elvis ji k smrti miloval a nikdy se s ní nehádal. Byl mezi nimi fantastický vztah," řekl Klein.

Elvis jako dospělý se svou matkou
Autor: YouTube

Elvisův manažer Tom Parker a jeho otec Vernon mu podle Kleina neuměli pomoci. "Neudělali nic, co by Elvisovi pomohlo, nechtěli se s ním dostat do konfliktu a být vyhozeni. Všechno by bylo jinak, kdyby žila jeho matka," řekl Klein. Preslyova matka však zemřela ve věku 46 let v roce 1958.

Alanna Nash ve své knize o Presleym: Baby, Let's Play House hodnotila roli žen v životě slavného zpěváka. Dospívá k závěru, že mezi Elvisem a jeho matkou byl až nezdravý vztah. "Myslím, že on od žen chtěl, aby byly jeho jakýmisi opatrovnicemi, ale chodil vždy s mladšími ženami, a tak se toho nikdy nedočkal," řekla Nash. "Ale co mě skutečně překvapilo, bylo to, že jsem zjistila, že zůstal emočně ve věku mezi 15 až 17 lety. Možná proto se mu líbily čtrnáctileté dívky a přinášelo mu uspokojení, když mohl být jejich rádcem. Sám zůstal jako teenager."

Fotogalerie
7 fotografií

Presley je i tři desítky let po smrti jednou z nejlépe vydělávajících celebrit. Podle časopisu Forbes vydělala jeho hudba za loňský rok 55 milionů dolarů (téměř jednu miliardu korun). Spolu s další světovou ikonou Michaelem Jacksonem, který zemřel loni v červnu, je Presley umělec, který prodal největší počet hudebních nosičů (téměř miliardu).

Vzpomínkové akce se v souvislosti s Presleyho nedožitými narozeninami konají v Londýně, Paříži, Tokiu, ale především v jeho sídle Graceland v Memphisu, které se od roku 2006 stalo národní památkou a ročně ho navštíví na 600.000 lidí. Osmý leden tady je Dnem Elvise Presleyho. Připraveny jsou četné koncerty a výstavy. Jeho bývalá žena Priscilla a jejich jediná dcera Lisa Marie rozkrojí narozeninový dort, je přichystána výstava jeho kostýmů, uskuteční se maraton filmů, kterých Elvis Presley natočil asi třicítku.