Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Omezení rychlosti kvůli hluku? Neekologické!

Na magistrále byla snížena povolená rychlost ze 70 na 50 km/h.
Na magistrále byla snížena povolená rychlost ze 70 na 50 km/h.  (Autor: ČTK)
Autor: INT, val - 
6. ledna 2010
15:00

Od 1.ledna se na několika úsecích v Praze snížila rychlost ze 70 na 50 kilometrů v hodině. Kvůli omezení hluku! Jenže rezidenti žijící v okolí inkriminovaných úseků necítí žádný rozdíl. Zlobí se ale také řidiči! Jaká je situace mimo Prahu?

"Magistrát se snaží šetřit. Místo aby vybudoval protihlukové zábrany, tak vymění značky," řekl dopravní expert Stanislav Huml Hospodářským novinám.

"Pokud tam budou jezdit pouze osobní vozidla, tak ke snížení sice dojde. Ale ty dva až tři decibely jsou skutečně na mezi poznatelnosti, protože obecně se udává, že 2 decibely již nelze rozlišit," upozornil v ČT Pavel Přibyl z Fakulty dopravní Českého vysokého učení technického.

Navíc podle expertů je zřejmé, že omezení rychlosti sice sníží hluk, ale na druhou stranu zvýší otáčky motoru a povede tedy k vyšši exhalaci. "Pokud jedou auta na pátý rychlostní stupeň, je jejich jízda ekologičtější," dodává dopravní odborník Huml.

Sečteno podtrženo, u tohoto opatření dost možná převyšuje negativní efekt nad pozitivním, ale je jednoznačně pro magistrát nejlevnějším.

Na skutečné protihlukové opatření si budou pražané muset počkat. Jen pro Jižní spojku náklady na vybudování protihlukové stěny jsou 124 milionů korun.

Ke strategiím pražského magistrátu dále patří odstranění kostek z ulic Milady Horákové, Korunovační či Újezdu. Nebo také zpomalení tramvají v hustě osídlených oblastech Prahy.

V Ostravě ani Brně ke snížení rychlosti na komunikacích v hustě zastavěných oblastech se zatím nechystají. "K žádnému omezení rychlosti nedošlo," sdělil Blesku.cz policejní mluvčí policie v Brně.

Přehled pražských úseků, kde byla omezena rychlost ze 70 na 50km/h:

Pražské úseky na kterých byla kvůli hluku snížena rychlost ze 70 na 50 km/h. Pražské úseky na kterých byla kvůli hluku snížena rychlost ze 70 na 50 km/h. | ČTK

hodnej ( 6. ledna 2010 19:22 )

A to mě kolegové na Strakonický lamentovali, že to mám trochu rozjet a to jsem dodržoval sedmdesátku, když ještě platila, abych prý nezdržoval provoz.

petr1111j ( 6. ledna 2010 16:01 )

kolem praglu, at si tam jsou

Zobrazit celou diskusi