Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nevhodný vánoční dárek? Vydělejte na něm!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: brum - 
31. prosince 2009
06:00

Někdy se to prostě nepovede a vánoční dárek, který dáte/dostanete se ukáže jako nevhodný. Boty tlačí, parfém nevoní, cédéčko už máte. Nezoufejte a vrhněte se na internetovou aukci.

Pokud máte účtenku, můžete většinou zboží vrátit či vyměnit. Další možností však je zkusit ho prodat prostřednictvím aukce na internetu a ještě na něm vydělat. Podstata těchto aukcí spočívá v tom, že vy své zboží nabídnete za určitou cenu a během doby, kdy je předmět v nabídce (třeba jeden týden), se jeho cena může vyšplhat i na několikanásobek. Záleží na tom, kolik lidí váš předmět zaujme a jak moc jsou ochotni přihazovat.

Internetových aukčních serverů je celá řada. V Česku je nejznámější Aukro ale jsou i další - Odklepnuto, iKup, eBum, Licituj a další. Světovou jedničkou je eBay s více než 200 miliony uživateli. V jeho případě může být nevýhodou komunikace v angličtině (existuje už i česká verze na http://global.ebay.com/, ale pokud si například vyberete zboží z USA, stejně se komunikaci v cizím jazyce nevyhnete).

Podívejme se na největší český aukční server Aukro.cz. Jak přes něj prodávat/nakupovat?

1. Prvním krokem je registrace - zdarma. Musíte mít založenou e-mailovou adresu, na kterou vám přijde zpráva o registraci, kterou musíte potvrdit.

2. Pokud jste zaregistrovaní - máte své uživatelské jméno a heslo, přihlásíte se do Aukra a můžete nakupovat. Ovšem omezeně. Jsou aukce, kde je nákup umožněn pouze uživatelům s plně aktivovaným účtem. Prodávat mohou pouze plně aktivovaní.

3. Pokud chcete plnou aktivaci účtu, požádáte o aktivační kód, který do 14 dní dostanete poštou na adresu, kde bydlíte. Ověření adresy je kvůli bezpečnosti transakcí mezi vámi a prodávajícím/kupujícím.

4. Ve chvíli, kdy máte plně aktivovaný účet, můžete začít prodávat i nakupovat podle libosti.

5. Prodej: Pokud chcete přidat aukci (vystavit váš předmět), přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem, klikněte na Prodat v horní části navigace. Vyplňte formulář pro vytvoření aukce (včetně přidání fotografie předmětu - to je důležité, obrázek prodává!) a klikněte na Pokračovat. Nyní zjistíte, jak vypadá stránka s popisem předmětu. Zde můžete také provést všechny nutné úpravy. Pokud máte vše hotové, klikněte na Potvrdit a... hotovo!

6. Váš předmět bude nyní 7 dní (pokud neurčíte jinak) vystaven za výchozí cenu a zájemci na něj budou přihazovat (přihazovací částka je daná podle výchozí ceny předmětu). Pokud budete úspěšní, může se konečná cena značně zvýšit.

7. Za vložení aukce platíte Aukru poplatek. Je různý podle ceny a druhu zboží. Nejvíc zaplatíte za auto či nemovitost (150 Kč), u dalšího zboží však nepřesáhne desetikorunu.

Nemusíme upozorňovat, že je důležité být seriózní, odesílat kupujícím zboží včas a v kvalitě, kterou jste v popisu aukce uvedli. Běžné je nechat si jako prodávající peníze poukázat na svůj účet, pak teprve zboží odeslat (poštovné si určíte předem už v popisu aukce). Na nepoctivce má Aukro různé páky. Může vám například zablokovat přihlášení.

To je v kostce všechno. Až se v internetovými aukcemi seznámíte na vlastní kůži, zjistíte, že to není nic složitého. Ovšem pozor! Ona je to vlastně taková nakupovací hra a dá se na ní získat docela slušná závislost. Sedíte pěkně v teple domova a zkoušíte, jakým fíglem získat zrovna tu věc, kterou vlastně ani nepotřebujete, ale v tu chvíli ji prostě chcete mít. Po nějaké době zjistíte, že máte vybrakovaný účet. Nebudete rozhodně jediní. Aukčních internetový ´závisláků´ přibývá. Takže - nakupujte s rozvahou!

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi