Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rusko hrozí: Potřebujeme útočné zbraně proti USA!

Ruský premiér Vladimir Putin
Ruský premiér Vladimir Putin  (Autor: Archív)
Autor: ČTK, rvs - 
29. prosince 2009
08:11

Rusko musí vyvinout "útočné zbraně", aby udrželo rovnováhu se Spojenými státy a aby mohlo čelit americkému protiraketovém štítu, prohlásil ruský premiér Vladimir Putin.

"Abychom udrželi rovnováhu, aniž bychom budovali protiraketový obranný systém, jako to dělají Spojené státy, musíme vyvinout útočné systémy," prohlásil podle agentury Putin, který je na návštěvě ve Vladivostoku na ruském Dálném Východě.

"S deštníkem se naši partneři budou cítit bezpeční a udělají vše, co budou chtít. Rovnováha bude narušena a v politice a v ekonomice bude více agresivity," dodal Putin.

Spojené státy 17. listopadu oznámily, že odstupují od protiraketového štítu v Evropě, jehož součástí měla být sila s antiraketami v Polsku a radar v České republice. Tento projekt byl vypracován v době, kdy byl americkým prezidentem George Bush, a Rusko proti němu vehementně protestovalo, protože prý ohrožoval jeho bezpečnost. Bílý dům se po nástupu nového prezidenta Baracka Obamy rozhodl od systému, který byl zaměřen proti hrozbě íránských raket dlouhého doletu, ustoupit a nahradit ho systémem, který chrání spíše proti raketám krátkého a středního doletu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi