Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nikdo nechtěl starostovat: Vládne úředník

Obecnímu úřadu bude zatím šéfovat ministerský úředník.
Obecnímu úřadu bude zatím šéfovat ministerský úředník.  (Autor: ČTK)
Autor: Ondřej Hodálík, ČTK - 
15. prosince 2009
05:00

Nikdo tu nechtěl vládnout, nikdo nechtěl mít starosti se starostováním. Komunální volby? Naprostý nezájem! Co je to za místo? Obec Prameny na Chebsku se 150 obyvateli.

Protože to s lhostejností místní mysleli opravdu vážně, musel včera nastoupit do vedení obce pověřený ministerský úředník!

Jmenuje se Jan Murin a bude vést obec, o které pravděpodobně ještě před časem vůbec netušil, že existuje… Správce jmenovaný ministerstvem vnitra povede radnici, dokud obec nezvolí zastupitelstvo. Nové volby by se mohly konat v dubnu. Možná! Zatím totiž není jisté, zda se do voleb někdo přihlásí. V těch posledních, které se měly konat v sobotu, nikdo nekandidoval. Je to tak vůbec první případ v Česku, kdy musí kvůli nezájmu lidí o komunální volby vést obec státní úředník.

„Mým úkolem je řídit běžný chod obce. Když bude potřeba zaplatit za veřejné osvětlení a podobně,“ uvedl Murin. Například prodávat obecní majetek ale nesmí!

Jako správce už Murin působil v několika obcích, vždy ale z jiného důvodu než kvůli nezájmu lidí o kandidaturu ve volbách. „Je to výjimečná situace, za své praxe jsem se s tím ještě nesetkal,“ uvedl.

Obec se 150 obyvateli se v minulosti zadlužila kvůli přípravě nikdy nerealizované stáčírny minerálních vod. A kvůli neshodám se pak rozpadlo zastupitelstvo. Bývalý starosta Václav Brener tvrdí, že plány obce byly správné. Pokud by se stáčírna postavila, měla by obec příjem asi 15 milionů korun ročně. Teď hospodaří s asi 3,5 miliony.

„Vše jsme dotáhli do úplného konce, až ke stavebnímu povolení. Ale pak se nestavělo z důvodu ochrany přírody,“ řekl Brener. Zároveň nechtěl komentovat, jestli bude znovu kandidovat. Místní mají ale jasno, do voleb prý nepůjde nikdo! „Už se tady v zastupitelstvu vystřídali skoro všichni. Myslím, že zájem nebude,“ řekl bývalý místostarosta Jaroslav Formánek.

hadzim ( 15. prosince 2009 06:55 )

Proč posílají úředníka z Domažlic a ne třeba z Chebu. Asi na ministerstvu nemají mapu.

Zobrazit celou diskusi