Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Češi umí zastavit AIDS! Zachrání miliony nakažených?

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: šim - 
10. prosince 2009
16:33

Revoluční objev! Čeští vědci vytvořili sloučeninu, která zastaví množení smrticího viru HIV, který způsobuje nemoc AIDS. Znamená to tedy, že miliony nakažených lidí po celém světě mají právě díky Čechům šanci přežít?

"Na této sloučenině jsme pracovali ve dvacetičlenném týmu několik desítek let. Rozhodně to zatím není lék, jde jen o základní vědecký výzkum, ale doufáme, že nakonec se právě v lék promění," řekla Blesku vedoucí vědeckého týmu Pavlína Řezáčová z Ústavu organické chemie a biochemie a Ústavu molekulární genetiky AV ČR.

Jde o sloučeninu boru, vodíku, uhlíku a kobaltu, která nabourává bílkovinu viru HIV, díky níž se může virus v těle množit.

Dosavadní léky, které se na AIDS používaly, také dokázali zamezit množení HIV v těle, ale jen do té doby, než se virus stal vůči nim odolný. Nová sloučenina dokáže zastavit množení i mutujícího viru. Díky sloučeninám, které připravil tým Bohumíra Grünera v Ústavu anorganické chemie AV ČR, se nemůže vytvořit dostatek virů na to, které by mohly bílé krvinky ničit.

Podle Řezáčová je možné, že by látka mohla být účinná proti všem statisícům rezistentních virů, které se v současnosti v populaci šíří.

Vývoj léku je prý ještě otázkou příštích let. Přesto jde o obrovský krok v boji proti této hrůzné nemoci!


Kdo stojí za objevem?

Na výzkumu pracoval dvacetičlenný tým vědců ze tří ústavů Akademie věd, Vysoké školy chemicko-technologické v Praze a také univerzita v německém Heidelbergu. Než se ze sloučeniny stane lék na AIDS, je potřeba ji ještě vyzkoušet. Zda lidem látka opravdu pomůže, řeknou až klinické testy. V současné době ještě nejsou známy ani vedlejší účinky.

Co je HIV a AIDS
Virus HIV způsobuje syndrom získaného selhání imunity (AIDS). Přenáší se krví (z matky na plod, transfuzí, infikovanou injekční stříkačkou) a pohlavním stykem. V současnosti je ve světě nakaženo zhruba 33,4 milionu lidí. Většina, asi 23 milionů nakažených, žije v subsaharské Africe. V západní a střední Evropě žije zhruba 760 000 HIV pozitivních.

V Česku je evidováno 1315 lidí nakažených virem HIV. Loni bylo zjištěno v Česku 148 případů infekce, což je meziroční nárůst o více než pětinu. Za prvních deset měsíců letošního roku lékaři zaznamenali 128 nakažených, z nichž se 90 % nakazilo sexuálním stykem.

drobek ( 10. prosince 2009 21:43 )

Tím,že budeme trtkat jen nafukovací panny nebo škaredé ,tlusté manželky na které nikdo nevleze ani po litru destilátu

drobek ( 10. prosince 2009 21:38 )

To je pravda,např prof. ing Klaus je toho důkazem,ekonomika vzkvétá,dluhy žádné,máme se jako v ráji.Důchodci si 2x ročně letí vyhřát revma do tropů,zemský ráj to na pohled.Pravda a láska je priorita,peníze až nakonec

drobek ( 10. prosince 2009 21:33 )

kecko,měls rýmu,možná kapavku.Aids je nevylečitelný,Fredy trtkal do riťky a už je pěkných pár let po smrti.Prachy měl,ale aids to nějak nerozlišuje,bastard jeden

delavar ( 10. prosince 2009 20:42 )

AIDS je dosť veľké svinstvo-aj ja som ho mal.Dá sa chytiť aj na spoločných záchodoch,ale v posteli je to jednoduchšie.....Veda múdrosť lekárov dokáže zázraky.Pamätám sa,keď som bol na vojne a pomáhal som posádkovému lekárovi,prišiel na ošetrovňu jeden homosexuálny vojak s prechladnutím.Lekár mu namiešal acidofilné mlieko zo Šaraticou a citrónovou šťavou a nariadil mu to vypiť.Ten po užití ,,lieku,, sa ihneď hnal na záchod bystrým krokom! Keď sme sa informovali u lekára,či verí,že mu taká kombinácia prvkou pomôže,povedal,že určite nie ale názorne mu pripomenie na čo bol hlavne stvorený konečník....

Lee Lewis ( 10. prosince 2009 19:14 )

mali vždy vynikajúcich vedcov, dosahujúcich výborné výsledky, aj napriek nedostatku prostriedkov.

Zobrazit celou diskusi