Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Albright: Havel je hrdina, Klause nechápu!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, jos - 
14. listopadu 2009
17:45

Pád vlády v době českého předsednictví v EU byla chyba stejně jako otálení s ratifikací lisabonské smlouvy, řekla při debatě se studenty v Praze exministryně zahraničí USA Madeleine Albright.

Na přímou otázku, jak hodnotí českého prezidenta Václava Klause, Albright odvětila, že jeho jednání nerozumí.

Členství Česka v EU je podle ní důležité a Češi by měli být ve své zahraniční politice aktivnější a čitelnější. Obnova české demokracie je v rukou mladých lidí, zdůraznila Albright v diskusi vedené v češtině.

Bývalého prezidenta Václava Havla hodnotí Albright jako hrdinu, zasloužil by si podle ní Nobelovu cenu za mír. Současnou hlavu českého státu Klause ale příliš nechápe. "Pravda je, že já dobře nerozumím tomu, co váš prezident dělá, opravdu tomu nerozumím," řekla Albright studentům.

Z Čechů má pocit, že jsou proevropští, usilovali o vstup do Evropské unie a Severoatlantické aliance. Nechápe proto některé Klausovy protievropské kroky ani jeho tažení proti snahám o zmírňování globálního oteplování.

Ze současné politické situace v Česku je Albright rozčarovaná. Jak ale několikrát zdůraznila, "demokracie je práce".

Upozornila na příklad Spojených států. Osm let vlády republikánského prezidenta George Bushe bylo "příšerných", míní demokratka Albright. Potom ale mladí lidé aktivně vzali věc do svých rukou a pomohli zvolit současnou hlavu státu Baracka Obamu.

 

ZAŽILI JSTE SAMETOVOU REVOLUCI?
Účastnili jste se demonstrací 17. listopadu a máte z nich vlastní fotografie? Podělte se o svoje zážitky s ostatními čtenáři a pošlete nám je na e-mail online@blesk.cz. Nejlepší fotografie odměníme. Největší šanci na odměnu mají ti z vás, kteří se s fotografií vyfotí znovu na místě jejího vzniku. Nezapomeňte připojit telefonní číslo a doplnit komentáře k fotografiím.

vrba ( 15. listopadu 2009 14:00 )

Doufám, že jste taká jedním z členů té chmradě a že tímto hrdým titulem označujete svůj národ. Nebo jste snad cizinec, který umí slušně česky a ze svého cizokrajného nadhledu plive dolů na tu českou chamraď. Prezdent Havel především sháněl slávu a pocty v cizině a na konci svého prezidentování už ani nepředstíral, že mu jde o jeho národ. Asi ho taky považoval za chamraď.

gogo ( 15. listopadu 2009 08:29 )

Ta chamraď je tam nahoře kolem Havla a dalších "politiků". Ti dole pouze sklízí hořké plody těchto podvodníků.

akrapaz ( 15. listopadu 2009 05:30 )

ty jsi opravdu blbej. Havel byl až příliš dobrej prezident pro českou chamraď!

drobek ( 14. listopadu 2009 22:07 )

broucajz ( 14. listopadu 2009 21:58 )

Zase kec. Prezidentem USA může být jen ten, kdo se narodil jako americký občan v USA. To Albricht nesplňuje, jak známo..

Zobrazit celou diskusi