Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Střední Čechy: Prasečí chřipka potvrzena u 40 lidí

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, pal - 
11. listopadu 2009
12:19

Ve středních Čechách byla dosud potvrzena nákaza prasečí chřipkou u čtyř desítek pacientů. Pět z nich bylo hospitalizováno, z toho jeden musel být napojen na umělou plicní ventilaci. Nikdo naštěstí nezemřel.

Ve Středočeském kraji dosud žádný pacient na virus H1N1 nezemřel, řekl dnes ČTK ředitel krajské hygienické stanice Ivo Krýsa.

Od 1. srpna, kdy se tyto případy začaly evidovat, až do dnešního dne bylo ve Středočeském kraji kvůli podezření na nový typ chřipky vyšetřeno 186 lidí. "Z nich u 46 byl potvrzen nějaký virus. U 40 pacientů to byl pandemický virus a u zbylých šesti nějaký jiný virus," upřesnil Krýsa. Hospitalizováno muselo být pět pacientů.

Nákazu prasečí chřipkou lékaři v posledních dnech potvrdili například u dvou lidí z Kladenska. Podle dnešního Kladenského deníku jde o jednačtyřicetiletého muže, který se na přítomnost viru H1N1 nechal testovat po návratu z Ukrajiny, a třiatřicetiletou ženu, jež v poslední době údajně nikam necestovala. V současnosti jsou oba umístěni na infekčním oddělení Fakultní nemocnice Bulovka.

V Česku bylo podle dostupných informací dosud evidováno zhruba 400 potvrzených případů prasečí chřipky. Počty nově nakažených nyní stoupají po desítkách týdně. Podle spolutvůrce nemocničních pandemických plánů Václava Chmelíka stojí Česko na prahu první vlny chřipkové pandemie. Prasečí chřipka si zatím v ČR vyžádala jednu oběť - ženu z Karlovarska. Úmrtí u ní souviselo s celkovým oslabením organismu a řadou dalších onemocnění.

 

Prasečí chřipka Prasečí chřipka | Blesk.cz

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi