Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Papež nosí krvavé boty!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: vasa - 
24. září 2009
21:30

V sobotu přijede do České republiky papež Benedikt XVI. Je to v pořadí třetí návštěva hlavy katolické církve za dobu trvání samostatné České republiky.

Mší, které bude celebrovat v Brně a Staré Boleslavi, se zúčastní desetitisíce poutníků z celé republiky i ze zahraničí. Přinášíme dopravní i další informace související s návštěvou. Stejně jako malé nahlédnutí do šatníku Svatého otce…

Velký milovník piva a fanoušek Bayernu Mnichov, papež Benedikt XVI., občanským jménem Joseph Ratzinger, přiletí v sobotu v 11:30 na ruzyňské letiště v Praze.

* V sobotu ve 12:30 navštíví kostel Panny Marie Vítězné, kde se zastaví u sošky Pražského Jezulátka, kterému přiveze dar – zlatou korunku.

* V neděli je hlavním bodem papežovy mise mše na letišti v Brně-Tuřanech. Začíná v 10 hodin.

* V pondělí bude sloužit od 9:50 mši svatou u příležitosti Národní svatováclavské pouti ve Staré Boleslavi. V 17:45 se vrací letecky zpět do Říma. Podrobný program přinášíme v zítřejší příloze Blesk na víkend.

Last moment na místě
Ke vstupu do areálů, kde se uskuteční mše pod širým nebem, bude opravňovat místenka. Kdo si ji nestihl obstarat dřív, má poslední šanci, dalo by se říci Last moment, přímo na místě. Ať v neděli 27. září u vstupu na letiště v Tuřanech nebo v pondělí 28. září na Proboštské louce. Vstup je zdarma, ale počítejte s místy v zadních sektorech, které budou ještě volné. Organizátoři doporučují příchod již kolem páté hodiny ranní. V Brně se počítá s účastí až 150 tisíc věřících.

400082:gallery:true:true


D1 se změní v parkoviště

Návštěva papeže přinese řadu dopravních omezení a komplikací.

Praha
Od sobotního rána až do konce návštěvy Svatého otce bude uzavřena Voršilská ulice v úseku od Ostrovní k Národní. Od 9 do 14 hodin bude uzavřena Karmelitská ulice. Ostatní uzavírky budou krátkodobé, týká se to hlavně trasy z Ruzyně do centra a přístupů na Hradčanské náměstí.

Brno
Už v sobotu v 18 hodin bude uzavřen úsek dálnice D 1 Praha – Brno od 196. do 203. kilometru. Znovu otevřena bude až v neděli kolem 20. hodiny. Objížďka povede přes město.
Parkování: Autobusy účastníků budou parkovat na uzavřeném úseku dálnice, osobní auta na starém letišti v Brně-Slatině, připravená parkovací místa pojmou 25 až 30 tisíc vozů.

Stará Boleslav
Tímto středočeským městem nebude možné projet od nedělního poledne do pondělního večera. Policisté čekají v této souvislosti velmi hustý provoz na silnici Praha – Liberec.
Parkování: Pro parkování osobních automobilů budou fungovat dvě záchytná parkoviště na okraji města, pro autobusy jsou určeny plochy v areálu Jaselských kasáren ve Staré Boleslavi.

Dietní hostie
Organizátoři obou mší mysleli opravdu na všechno. Tedy i na věřící s bezlepkovou dietou, kteří se zúčastní svatého přijímání. Po skončení mše mohou přijmout bezlepkové hostie v eucharistických stanech.

Budou rozdávat kondomy
Papež Benedikt XVI. pokračuje v tvrdé linii Vatikánu zaměřené proti potratům, antikoncepci, či homosexuálům. Některým lidem tedy jeho postoje nemusí být zrovna sympatické a už nyní se např. na Facebooku formují skupiny, které nesouhlasí s návštěvou papeže. Je proto jisté, že se na některých místech uskuteční protestní akce.

Například členové Hnutí Kondom positive rozdají na brněnském letišti 10 tisíc kondomů. Na protest proti papežovu odmítavému postoji k používání prezervativů. Protest proti postoji papeže k prezervativům již ohlásili také zástupci homosexuálů obojího pohlaví. Nepředpokládá se ale žádný větší incident, stejně jako při dvou předchozích návštěvách papeže v ČR.

Třetí návštěva papeže
Nynější návštěva papeže Benedikta XVI. je v pořadí třetí misí hlavy katolické církve do České republiky za doby její samostatné existence. První návštěva se uskutečnila 21. – 22. května 1995, druhá 25. – 27. dubna 1997. Vůbec první návštěvu České republiky uskutečnil papež už v roce 1990. Tehdy ale navštívil ještě federální ČSFR, jako druhou postkomunistickou zemi (po Polsku) po pádu totality v Evropě.

399763:gallery:true:true

Co nosí ve všední den

1) Pileolus – malá kulatá čepička, zvaná též solideo. Papež ji snímá jen při mši před vystavenou Nejsvětější svátostí. Svatý otec má navíc zřejmě ve svých kufrech přibalen i slušivý červený papežský širák do teplého počasí. Meteorologové totiž pro nadcházející víkend předpovídají teplo a slunečno...

2) Rybářský prsten – je odznakem vykonávaného úřadu, papež jej nosí na prsteníku pravé ruky. Po papežově smrti je jeho prsten (pečetidlo) vždy zničen.

3) Mozeta – kryje ramena a bývá podobně jako zbytek oděvu bílá (případně červená)

4) Kříž – zvaný též pektorál nosí papež podobně jako biskupové a kardinálové na hrudi

5) Klerika (sutana) – dlouhé roucho s rukávy, které sahá až na zem. V pase je převázána širokým pruhem látky zvaným cingulum.

6) Boty – papež Benedikt XVI. nosí i mimo bohoslužby červené boty, barva symbolizuje prolitou krev mučedníků

Co nosí při mši

1) Mitra – Liturgická pokrývka hlavy z boku připomíná chřtán ryby. Původně totiž čepicí zdobili svou hlavu kněží babylonského boha Dragona, napůl ryby, napůl muže. Mitru nosí pouze biskupové, kardinálové a papež.

2) Ornát – svrchní roucho, které se obléká na albu se štólou. Jeho barvu určuje období, v němž se mše koná, v případě papežovy návštěvy v ČR ponesou ornáty všech kněží zelenou barvu.

3) Palium – úzký pruh látky ve tvaru písmene »O«, ze kterého vycházejí další pruh vepředu a vzadu, na látce je několik červených křížů

4) Berla – bývá někdy označována jako pastýřská hůl a nosí ji každý biskup ve své diecézi.

 

glumik ( 25. září 2009 10:16 )

"Vlk v rouše beránčím" .... u nas take :"kozel zahradnikem"...

gogo ( 25. září 2009 07:10 )

svým přístupem ke společnosti, k restituci, k chrámu sv. Víta, k nezřízené lačnosti po penězích zcela zklamala. Lidé od ní čekali zcela jiný přístup a postoj. Nastala situace, kdy se objevil "Vlk v rouše beránčím" ....

siroky11 ( 24. září 2009 22:07 )

To má ještě "erár", jak to fasovali v Hitlerjugend

Zobrazit celou diskusi