Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Meteorologové varují: Hrozí požáry!

Česko můžou kvůli suchu postihnout požáry.
Česko můžou kvůli suchu postihnout požáry.  (Autor: EPA)
Autor: Tereza Hořínková - 
24. září 2009
05:00

Je sucho! Česko trápí nedostatek vody! A trvá to už od konce srpna… Meteorologové teď proto varují před nebezpečím požárů.

Od začátku září spadlo na celém území republiky pouze 15 procent dlouhodobého normálu. Mělo by to být až 52 litrů na metr čtvereční, ale třeba v Praze-Libuši napršelo jen 9 litrů! Snad se to alespoň zlepší už zítra, kdy podle předpovědi trochu zaprší...

Výstraha meteorologů před suchem platí od dnešního dopoledne až do odvolání. Odborníci v ní mluví dokonce o nejvyšším riziku sucha a zvýšeném stupni nebezpečí požárů. A varování platí pro všechny kraje České republiky. „Až do pondělí 28. září žádné vydatné srážky neočekáváme, pouze ve čtvrtek bude přes střední Evropu přecházet studená fronta, která přinese slabé srážkové úhrny,“ řekla Blesku meteoroložka Dagmar Honsová s tím, že vodní půdní deficit tento slabý déšť rozhodně nezažehná!

Sucho dělá problémy hlavně zemědělcům. Stav takzvané »využitelné vodní kapacity půdy« je takový, že rostliny nemají z čeho čerpat vodu.
A meteorologové podporují varování hasičů. „Kvůli tomu, že je půda a příroda kolem nás suchá, nedoporučujeme rozdělávat oheň v přírodě, s vodou bychom měli spíše šetřit,“ dodala Honsová.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi