Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Francouzský exprezident: Měl poměr s Dianou?

Giscard d'Estaing a princezna Diana - byli milenci?
Giscard d'Estaing a princezna Diana - byli milenci?  (Autor: en.wikipedia.org, ČTK)
Autor: ČTK - 
23. září 2009
11:46

Bývalý francouzský prezident Valéry Giscard d'Estaing ve svém novém románu naznačuje, že měl intimní vztah s britskou princeznou Dianou.

Dá se předpokládat, že kniha, která se má objevit v těchto dnech na pultech obchodů, vyvolá velké spekulace o tom, nakolik se text blíží realitě a nakolik je výsledkem bohapusté fantazie.

Na románu je podle středečního vydání deníku Le Figaro patrné, že má svůj vzor v dávné klasice, a sice Kněžně de Cleves, kterou napsala Madame de La Fayette. Jeho hlavními postavami jsou ovšem jistý francouzský prezident a jistá anglická princezna, jejichž lovestory se odehrává v 80. letech. Jejich popis, charakterové vlastnosti a veřejnosti všeobecně známé životní osudy však pasují právě na D'Estainga a Dianu, kteří se při různých společenských událostech několikrát setkali a byli spolu také hojně fotografováni.

V románu si zadaná princezna stěžuje, že si vzala muže, který ji před svatbou upozornil, že má milenku, s níž hodlá dál udržovat vztah. Dostává se jí proto útěchy od navýsost galantního francouzského elegána, za kterého se ostatně považují snad všichni vrcholní politikové v zemi galského kohouta.

Princezna a prezident je druhým románem, jímž se d'Estaing pouští na tenký literární led v zemi, kde jsou díla spisovatelů snad nejvíce podrobována co nejhlubší analýze a po zásluze i možná nespravedlivě cupována kritiky.

Ve svých uměleckých ambicích není osamocen. Bývalý premiér Dominique de Villepin, který právě stojí před soudem pro údajnou snahu očernit svého politického soka, nynějšího prezidenta Nicolase Sarkozy, píše básně. François Mitterrand se považoval za intelektuála, Georges Pompidou byl vášnivým sběratelem umění.

Jen pro připomenutí: Valéry René Marie Georges Giscard d'Estaing, někdy zvaný VGE (narozen 2. února 1926, Koblenz, Německo) byl francouzský politik, 20. prezident Francouzské republiky od 27. května 1974 do 21. května 1981.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

obcanka ( 23. září 2009 12:42 )

Páni novináři, to nemáte nic jiného na práci než vyšťourávat i to co není? I kdyby to, co jste výše napsali byla pravda, je to jen a jen soukromá věc toho dotyčného. A za další: měli byste mít úctu k zemřelým. Myslím, že to je nejenom vaše povinnost.

Zobrazit celou diskusi