Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ronnie Biggs (80): Já jsem ukradl miliardu!

Ronnie Biggs se hrdě hlásí ke svému ´úlovku´
Ronnie Biggs se hrdě hlásí ke svému ´úlovku´  (Autor: profimedia.cz)
Autor: INT, shp - 
23. září 2009
05:00

Odvaha mu nechyběla a život si vždy dokázal užívat naplno. Nejslavnější lupič Velké Británie Ronnie Biggs (80) byl před měsícem propuštěn z vězení na svobodu.

Lékaři mu kvůli rozsáhlému zápalu plic nedávali žádné šance na vyléčení. Že by ale starý štramák opět všechny oklamal? V doprovodu svého syna byl spatřen, jak se prohání na elektrickém vozíku po ulicích Londýna. A rozhodně nevypadal, že by se chystal na odchod na věčnost.

Biggs byl jedním z účastníků velké vlakové loupeže u vesnice Cheddington v roce 1963, při které byla ukradena bezmála miliarda Kč. A jako jedinému se mu podařilo utéci spravedlnosti. Uprchl přes Paříž, kde si nechal s falešnými dokumenty změnit obličej, do Austrálie. Společně s ním odešli i jeho žena a dva synové. Odtud pokračoval v útěku do Rio de Janeira.

V roce 2001 se vrátil do Británie kvůli špatnému zdravotnímu stavu a byl zatčen. Velká vlaková loupež se stala inspirací pro natočení úspěšného filmu, který zvýšil Biggsovu slávu.

Velká vlaková loupež se proslavila precizním provedením, při němž 15členný gang bez jediného výstřelu ukradl na tu dobu rekordních 2,6 milionů liber. Přesto však udělali fatální chybu... Nechali po sobě dokonalé otisky prstů a protože se již jednalo o známé lumpy, policie je lehce dopadla.

 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi