Posledním hercovým přáním bylo, aby jeho popel byl rozptýlen na jeho ranči v Novém Mexiku. Patrick Swayze zemřel v pondělí, když prohrál svůj boj s rakovinou slinivky. Těsně před svou smrtí řekl: „Prožil jsem mnohem víc životů než deset lidí dohromady.“

Stále věřil, že se vyléčí. Věřil, že se na jeho nemoc najde lék. Pocity, které zažíval, když se o nemoci dozvěděl, popisuje ve své knize The Time Of My Life (Čas mého života), která vyjde ve Spojených státech 29. září.

Vzpomínkový speciál - Život a smrt Patricka Swayzeho (†57) >>

To, že není něco v pořádku, si uvědomil na Silvestra 2007. „Už předtím mě kolikrát bolelo břicho. Ale když jsem se napil šampaňského, bylo to, jako bych si nalil kyselinu na otevřenou ránu,“ vzpomíná v knížce, kterou dokončil těsně před smrtí. Následovala návštěva lékaře a nemilosrdný ortel: rakovina slinivky. Nemoc byla už v pokročilém stadiu. „Na doktora jsem jenom zíral. Byl jsem v šoku. Měl jsem strach. Proč já? Proč teď? Zrovna když mám tak krásný život a jsem šťastný. Nemůžu přece zemřít! Ale věděl jsem, že jsem si to způsobil sám. Roky alkoholismu, drogy, cigarety. Psychicky jsem na tom dobře. Ale fyzicky? To moje tělo nezvládne,“ popisuje chvíle, kdy se dozvěděl, že už mu zbývají jen měsíce.

Ale smrti se nebál. Měl vedle sebe oporu: Lisu. „Patricku, vím, že nemůžeme počítat s budoucností. Ale s jistotou vím, že tě budu milovat navěky. Jsem šťastná, že jsem tě našla,“ napsala mu. „Neumím vyjádřit slovy, co pro mě Lisa znamená. Já si bez ní nedovedu představit svůj život. To je, jako bych žil bez srdce,“ vzpomíná v knize Patrick na milovanou ženu.

Jeho posledním přáním bylo zůstat s ní. Na jejich ranči v Novém Mexiku, kde prožili nejvíc šťastných chvil.