Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Kohout: Chci Čecha do vesmíru

Ilustr. foto
Ilustr. foto  (Autor: Foto Blesk - Martin Mithofer)
Autor: ČTK, jos - 
18. září 2009
07:18

Ministr zahraničí Jan Kohout navrhl Američanům, aby vyslali českého vědce v americkém raketoplánu na mezinárodní kosmickou stanici.

Nebo například zřídili ve střední Evropě pobočku známé vojenské akademie West Point. Řekl to v České televizi (ČT), v pořadu Události komentáře. Své nápady prý sdělil členům americké delegace, která v Praze objasňovala, proč USA upouštějí od vybudování prvků protiraketového štítu v České republice a v Polsku.

Kohout si nemyslí, že by Američané ztráceli zájem o středoevropský prostor. Při dnešních jednáních ale prý hovořili také o tom, jak reagovat právě i na podobný pocit, který by mohl vznikat z toho, že radar v Česku nebude. Kromě pokračování již dříve dohodnuté vědeckotechnické a vojenské spolupráce by podle šéfa české diplomacie mohly vzniknout výše uvedené nebo jiné nové projekty.

Členové americké delegace podle něj jeho nápad zaregistrovali. "Předpokládám, že se k němu vrátí. Já bych byl rád, aby skutečně jaksi do toho vyprázdněného prostoru, který tu teď zůstává, jsme vnesli nějaké konkrétní projekty," uvedl.

"Já jsem americké delegaci navrhl dvě takové konkrétní věci. Jednou z nich by mohla být vlastně pobočka West Pointu ve střední Evropě ... pro členské země NATO ze střední Evropy právě i z těch nových členských zemí z Balkánu a tou druhou iniciativou nebo nápadem, který jsem jim navrhl, by mohlo být vyslání českého vědce na americkém raketoplánu na mezinárodní stanici kosmickou," řekl v ČT. Prvním a dosud jediným českým kosmonautem je Vladimír Remek.

smrk ( 18. září 2009 11:20 )

je národní sport Čechů - nejdřív jsme lezli do pr.... rusům a teď pro změnu amíkům. Kristova noho, kdy se tenhle národ vzpamatuje a začne být sám sebou. To pořád musíme poslouchat ty Kohouty, Vondry,Topolánky a jiné kreatury, které vědomě a za peníze tenhle stát zaprodávají !!!!!!!

jessejames ( 18. září 2009 09:57 )

Náhodou... ať někdo rychle udělí Paroubkovi nějakej čestnej doktorát... A šup s vědcem do vesmíru. Nejlépe na Mars

pup70 ( 18. září 2009 08:03 )

Kokohout už neví jak se Amíkům tlačit do řiti. Jen ať letí on ale za svoje. A ať se už raději nevrací.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa