Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Německý biolog omladil nervové buňky!

Nervové buňky
Nervové buňky  (Autor: profimedia.cz)
Autor: INT, so - 
30. srpna 2009
06:23

Další obrovský úspěch vědců! Německý biolog Hans Schöler zmanipuloval lidské nervové buňky tak, že se začaly chovat jako kmenové buňky embryí, takže nervovou tkáň bylo možné »omladit «.

Informuje o tom server Novinky.cz. Podle Schölera, profesora americké Pennsylvánské univerzity a průkopníka výzkumu buněk, by to mohl být další krok k terapiím šitým na tělo jednotlivých pacientů. Z kmenových buněk je možné vyvinout jakoukoli tkáň, od kůže po mozek. Proto jsou považovány za zázračný lék zítřka, s nímž by bylo možné zvládnout cukrovku, následky infarktu i Parkinsonovu či Alzheimerovu nemoc. Jejich využití ale naráží na etické námitky.

Vědci se proto snaží upravit normální buňky tak, aby se chovaly jako kmenové. Za tím účelem jsou do buněk vkládány nové geny nebo určité bílkoviny. Poprvé je vytvořili japonští výzkumníci přede dvěma lety. Nyní se Schölerovi a jeho týmu podařilo něco podobného s nervovými buňkami získanými z lidského plodu.

gogo ( 30. srpna 2009 13:33 )

na cukrovku či rakovinu, bude tento vynález odkoupen farmaceutickými firmami a uložen do tresoru či zničen. Protože právě ony mají nepředstavitelné zisky z nekonečného "léčení" těchto nemocí. Jednorázové a definitivní "vyléčení" pacienta by způsobilo celosvětový ekonomický kolaps.Včetně prodloužení života a důchodu těchto lidí. Možná, že již řada takových léků byla objevena, ale jejich realizace byla potlačena. Dnes se léčí rakovina i cukrovka velmi často ne podle toho co je pro pacienta nejvýhodnější, ale podle toho s jakou firmou má ten který lékař nasmlouvanou tichou dohodu. Může se to zdát neuvěřitelné, ale je tomu bohužel tak. Své slovo mají i podplacené zdravotní pojišťovny, které některé léky hradí a některé ne....

Zobrazit celou diskusi