Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Němečtí vědci vytvořili baterii, která se dá vytisknout

Baterie Varta
Baterie Varta  (Autor: Archiv ABC)
Autor: Famous, lj - 
16. srpna 2009
10:12

Vypadá jako silnější proužek barvy na papíře a dá se vytisknout. A přitom je to baterie až o napětí šest voltů. Novinka vyvinutá v Německu představuje revoluci v monočláncích, které jsou jednak ekologicky příznivé, ale dají se na rozdíl od klasických typů využít například i v tak tenkých technologiích, jako jsou platební karty.

Baterie tisknutelné na papír jsou navíc velmi šetrné vůči přírodě, protože neobsahují rtuť a jejich jednotlivé napětí má 1,5 voltu. Postavením několika proužků za sebe se dá vytvořit plochý monočlánek až o napětí šest voltů. A technologie je vhodná také například pro hrací narozeninová přání.

Monočlánek vytvořili němečtí experti v čele s doktorem Reinhardem Baumannem z Fraunhoferova výzkumného institutu v Chemnitzu.

„Naším cílem je masová produkce baterií, které se budou dát pořídit za několik centů,“ uvedl Andreas Willert ze společnosti ENAS, která se zbývá vývojem mikro a nanotechnologií a projekt plochých baterií financovala.

Baterie jsou přitom tištěny technologií „silk-screen“, která se používá na trička a nápisy.

mozog ( 16. srpna 2009 21:06 )

Úspěšné pokusy s baterií na papíře jsme dělali v roce 1970 ve škole.

hani ( 16. srpna 2009 10:30 )

To je ziva baterie. Muze vzit energie i od slunce. Davno je zname. Muze byt i jako zbran - na slunce zapalit co da. Muze byt i jako vybusnina. Vse te genetycke vynalezyi je odpovedny za oteplovani klimatu.

Zobrazit celou diskusi