Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nad Prahou létal tank!

Autor: ČTK, kle - 
13. srpna 2009
06:04

Unikátní československý tank, kterých je na světě pouhých 5 kusů, se včera stěhoval z pražského Žižkova do Vojenského technického muzea v Lešanech. S přepravou desetitunového stroje musel pomáhat speciální jeřáb. Tank se tak v jednu chvíli vznášel nad Prahou ve výšce 17 metrů.

Historický tank Škoda LT 35 byl od loňského podzimu vystaven v Armádním muzeu na pražském Žižkově. Vzácný stroj věnovali Česku Američané, kteří kdysi tank zabavili německému wehrmachtu. „Historická cena je nevyčíslitelná, určitě se pohybuje v desítkách milionů korun,“ řekla Olga Šámalová z Vojenského historického ústavu. Při stěhování se tank dostal na rameni jeřábu 17 metrů nad zem a poté na korbě vojenského transportéru odjel do svého nového domova. Cenu stěhování odhadla Olga Šámalová na desítky tisíc korun.

Tank vyvinula plzeňská Škodovka a ve druhé polovině 30. let byl vyroben ve strojírnách ČKD. Ze zhruba 300 vyrobených kusů existuje již jen 5 exemplářů. Dva jsou vystavené v Rumunsku, jeden v Srbsku a jeden v Bulharsku. V Česku je nejzachovalejší model ze všech, které se dochovaly.

 

pe3cek ( 13. srpna 2009 12:36 )

ale ten ružový tank predsa nebol namaľovaný kvôli oslobodeniu, ale kvôli 68memu! a to teda nemalo s Hitlerom nič spoločné, resp. už znovu malo ale v opačnom garde! A jako bylo naloženo s českým národem??? Neprekrúcajte históriu! Tank na námestí som videl už len v Havane - naozaj dobrý vzor!

smrk ( 13. srpna 2009 10:42 )

Jsem rád, že se tento tank vrátil po tolika letech domů aby byl k vidění v muzeu a lidé se mohli podívat na umění našich dělníků a techniků z 1. republiky. Na druhou stranu když vidím na snímku namalovaný růžový tank z II.světové války, tak mě je líto těch vojáků, kteří padli jen proto, aby se skupina debilů mohla na takovém tanku zviditelnit - došlo jim vůbec při tomto "hrdinském činu", že kdyby ti ruští vojáci nepřijeli na těchto tancích, že by asi těžko malovali růžový tank ? Četli někdy tito lidé plány Hitlera a jeho smečky jak mělo být naloženo s českým národem ? Asi těžko, ale hlavně že byli "slavní" - nakopat je do prd...., to by zasloužili !!!!!!

Zobrazit celou diskusi