Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rumunští Romové: Chceme místo, kde se můžeme v klidu modlit

Autor: ČTK, rvs, pes - 
29. července 2009
10:37

Asi stovka rumunských Romů od pátku v Praze čeká na uzdravení svého možného budoucího krále Iona Miclescu. Podle vyjádření chlapcova otce chtějí od města místo, kde by mohli kempovat a modlit se za Ionovo uzdravení.

Podle nových informací získaných přímo od rumunských Romů není otec chlapce Robinson Dimofte romským 'králem', ale baronem. Jeho syn by se ale mohl o královský post v rumunském okrese Vilcea ucházet.

"Naše tradice nám velí, že musíme být mému synovi nablízku, dokud se neuzdraví," řekl Dimofte pro server iDnes. Podle jeho vyjádření Romové netušili, že se v Česku nesmí volně kempovat na veřejném prostranství. V Rumunsku je totiž, jako snad v jediné zemi EU, dovoleno tábořit všude.

"Nechtěli jsme nikoho obtěžovat. A tady jsme neviděli žádnou ceduli, že by to byl soukromý majetek, tak jsme tu zůstali," okomentoval Robinson Dimofte táboření u chráněného Počernického rybníka, odkud byli Romové v úterý ráno vykázáni.

Ztratili se policii z očí

Po odjezdu naprosté většiny rumunských Romů od Počernického rybníka pražská policie vůbec netuší, kde se asi stopadesátičlenný rodinný klan pohybuje. "U Počernického rybníka zůstaly poslední dva vozy. Kde se nachází zbytek skupiny, nevíme. Je možné, že se Romové ubytovali někde v hotelu," řekl pro Blesk.cz tiskový mluvčí pražských strážníků Jan Čihák.

Jenže vzhledem k tomu, že se rozvětvené olašské rodině zdál příliš nákladný i pobyt v kempu Na Pražačce, nedá se příliš očekávat, že se nyní ubytuje v hotelu. Mnohem pravděpodobnější je, že se Romům podařilo najít tak dobře ukryté místo na kempování, že ho dosud policie neobjevila.

Romský chlapec už nemocnici dluží milion za léčbu!

Za léčbu ve Vinohradské nemocnici už rumunský 'následník trůnu' dluží skoro milion korun! Každým dnem navíc přibývá dalších 80 - 100 tisíc, které bude nemocnice po ukončení léčby po chlapcově rodině vymáhat.

"Péče není hrazena z pojištění. Za každý den tak nabíhá částka 80 - 100 tisíc korun za připojení na umělou ledvinu a na kyslíkový přístroj, za pobyt v nemocnici a za medikaci," řekla pro Blesk.cz mluvčí vinohradské nemocnice Jana Jelínková. "Po ukončení léčby v naší nemocnici zašleme příbuzným chlapce fakturu k zaplacení," dodala Jelínková.

Přibližně stovka olašských Romů, původem z Rumunska, kteří do Prahy přijeli čekat na uzdravení syna romského barona, dál kočuje po území hlavního města. Poté, co byli vykázáni i od Počernického rybníka, hledají nyní další místo, kde se mohli utábořit. Vzhledem k tomu, že nechtějí za ubytování platit, není vůbec jasné, kam půjdou.

Situací by se mohl začít zabývat i pražský magistrát. "Magistrát je připraven do řešení vstoupit, zatím jsme ale nebyli požádáni," uvedla Eva Kubátová z tiskového odboru pražského magistrátu.

Pět dní kočování po Praze

Rumunští Romové se nejdříve ubytovali u Vinohradské nemocnice, o víkendu pak tábořili v kempu Pražačka na Žižkově, dokud na ubytování stačily peníze z uspořádané veřejné sbírky. V noci z pondělí na úterý si pak postavili stany u rybníka v Dolních Počernicích.

Déle než jednu noc je však městští strážníci nenechali ani tam. Počernický rybník je totiž památková oblast a především u něj není zajištěno hygienické zázemí. Pražské kočování rumunských Romů tak pokračuje již pátý den...

Podle informací městské policie už Romové od rybníka odjeli a na místě zůstává jen posledních osm aut. "Zbývá tam už jen skupinka Romů, situaci na místě monitorujeme, zatím vše proběhlo bez problémů," řekl mluvčí městské policie Jan Čihák.

"Je to jejich věc, kde jsou," řekl Štefan Ličartovský, romský aktivista a organizátor sbírky, z jejíhož výtěžku pražští Romové a jejich příznivci financovali dosavadní ubytování rumunských Romů v kempu. "Jsou to turisti, kteří tady mají nemocného příbuzného a mohou si zaplatit hotel nebo ubytovnu, kde budou chtít," prohlásil Ličartovský.

'Následník' dál bojuje o život

První rumunští Romové přijeli do Prahy v pátek, další dorazili během víkendu z Rumunska, Německa, Dánska a Francie. Společně čekají, až se uzdraví sedmnáctiletý syn jednoho romského barona z okresu Vilcea, který leží na oddělení akutní péče ve Vinohradské nemocnici. Jeho zdravotní stav je poté, co se v úterý málem utopil nedaleko Staré Boleslavi, velice vážný. Je napojen na dýchací přístroje a od soboty dokonce i na umělou ledvinu.

Otec nemocného mladíka Robinson Dimofte vládne v Rumunsku 1500 Romům a s rodinou jel do Berlína na romskou konferenci. Chlapec je jeho nejmladším synem. Podle tradice se může baronův syn ucházet o post romského krále. Proto je osud chlapce pro Romy tak důležitý. "Pro nás je to srdeční záležitost," řekl nám jeden z princových příbuzných.