Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Pád íránského letadla: 16 obětí, z toho 13 členů posádky

Írán se halí do smutku, DALŠÍ LETECKÁ HAVÁRIE
Írán se halí do smutku, DALŠÍ LETECKÁ HAVÁRIE  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, val, šim - 
25. července 2009
16:13

AKTUALIZOVÁNO: Další letecká katastrofa! Špatné přistání letadla v severovýchodním Íránu stálo život nejméně 16 lidí a dalších 30 utrpělo zranění. Nehoda se stala jen devět dní po letecké tagédii na severu Íránu, při níž zahynulo všech 168 osob.

Podle íránské televize bylo 13 z 16 obětí členy posádky letadla. Další tři mrtví jsou cestující ruské národnosti. Mezi oběťmi jsou z členů posádky čtyři Íránci a devět Kazachů. Neštěstí nepřežil ani pilot stroje.

Letadlu, které havarovalo v pátek, se při přistávání ve městě Mašhad vzňaly pneumatiky, stroj sjel z dráhy a narazil do zdí v její blízkosti. Hořet začalo také v kokpitu. Stroj patřil soukromé společnosti Aria.

Ředitel íránského civilního letectví dnes řekl, že příčinou neštěstí zřejmě byla nadměrná rychlost, v níž letadlo přistávalo. "Mělo přistávat v maximální rychlosti 260 kilometrů za hodinu, ale ve skutečnosti mělo rychlost 320 kilometrů za hodinu," řekl Mohammad Alí Ílchaní. Letadlo se dotklo země až ve středu přistávací dráhy, a nikoli na jejím začátku. Sjelo z ní a narazilo do zdi.

Íránský letecký park je podle odborníků ve špatném stavu, za což jsou částečně odpovědné mezinárodní sankce. Neumožňují Íráncům dokupovat náhradní díly pro staré stroje.

Z Ruského stroje Tu-154 společnosti Caspian, který se zřítil 15. července, pouhých 16 minut po startu se nikdo nezachránil.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi